Bebyggelsemiljöns gröna kulturarv
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Kursplan
LK0343 Bebyggelsemiljöns gröna kulturarv, 15,0 Hp
The green cultural heritageKursplan fastställd
2018-11-21Utbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras(GXX)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 90 hp inom något av följande ämnesområden:- samhällsvetenskap
- humaniora
- naturvetenskap
Mål
Kursen analyserar det gröna kulturarvets historia, sätter in det i ett samhällsperspektiv samt ger metoder för kulturhistorisk analys och värdering. Historiskt ligger fokus på de senaste 300 åren, men kursen ger också tillbakablickar på äldre landskaps- och trädgårdshistoria. Ett centralt tema är relationen mellan kulturlandskap, park och trädgård. Det gröna kulturarvets form och innehåll sätts i relation till bebyggelsemiljö, kulturhistoria och trädgårdsodlingens historia.Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- inhämta kunskap och metoder för att kunna beskriva och analysera kulturlandskap, parker och trädgårdar som en del av det bebyggelsehistoriska kulturarvet
- omsätta kursens innehåll i en kritisk diskussion om bebyggelsemiljöernas gröna kulturarv inom kulturmiljöplanering och i offentlig debatt.
Innehåll
Kursens innehåll är indelat i tre teman, med betoning på hur dessa miljöer förstås, brukas och värderas samt vilka aktörerna är och vilka instrument de har:Tema 1: Kulturlandskap fokuserar på det av människan formade kulturlandskapet med inslag som åker- och ängsbruk, betesmark, fruktodling och skogsbruk.
Tema 2: Park diskuterar parker och större trädgårdsanläggningars utformning och funktion vid stora egendomar och i offentliga bebyggelsemiljöer såsom herrgårdar, sjukhusparker, kyrkogårdar och andra begravningsplatser samt stadsparker.
Tema 3: Trädgård behandlar mindre trädgårdars utveckling och användning i staden och på landsbygden: villaträdgårdar, egnahemsträdgårdar, koloniträdgårdar, skolträdgårdar, handelsträdgårdar, lantgårdarnas och torpens trädgårdar.
Seminarier, exkursioner och övningsuppgift är obligatoriska.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt deltagande i obligatoriska seminarier och exkursioner samt godkänd redovisning av övningsuppgift.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.