Trädvård
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för LK0357
Läsåret 2023/2024
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
2019-11-01 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0357 Trädvård, 15,0 Hp
ArboricultureÄmnen
Landskapsarkitektur Biologi Landskapsarkitektur BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 90 hp inom landskapsingenjörs-, landskapsarkitekt-, trädgårdsingenjörs- eller hortonomprogrammets första två obligatoriska läsår, varav minst 45 hp inom landskapsarkitektur, biologi eller trädgårdsvetenskap.Mål
Kursens syfte är att ge ökade kunskaper och färdigheter avseende träds krav på livsmiljö och vårdbehov samt vårdens praktiska genomförande med betoning på urbana förhållanden.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
redogöra för träds uppbyggnad och förstå viktiga fysiologiska funktioner
förstå de möjligheter och begränsningar som finns för vård av träd ur ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv (hållbarhetstriangeln).
diagnostisera träds behov av vård samt motivera och föreslå lämpliga vårdinsatser utifrån hållbarhetstriangeln
kritiskt analysera olika problemsituationer vid såväl etablering som i utveckling av befintliga trädbestånd i olika ståndorter
genomföra och motivera beskärning av träd.
Innehåll
Vid föreläsningar och litteraturstudier läggs en grund för mer tillämpade kunskaper bl.a. om trädens fysiologiska funktioner och uppbyggnad. Även en grundläggande kunskap om stadens varierande ståndortsförhållanden och för dem lämpligt växtmaterial berörs. Vikt läggs vid att kursen anknyter till den internationella forskningsfronten inom området.
Övningar, seminarium, examinationer samt exkursioner är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen. Godkända inlämningar och redovisning av övningsuppgifter. Deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
För att på ett meningsfullt sätt kunna tillgodose den information som förmedlas i kursen är det av stor vikt att studenten har god kunskap i markbyggnad och de termer som används vid markbyggande. Detta inkluderar bland annat förståelse för hur vägar är uppbyggda, hur växtbäddar är konstruerade och hur olika kornstorleksfraktioner påverkar markens bärighet. I de fall studentens grundutbildning inte innehåller dessa delar ska studenten själv har införskaffat denna kunskap innan kursen startar. Vid frågor och hjälp att hitta lämplig litteratur kontakta kursledaren.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning