Projektledning för landskapsingenjörer 2
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2021-01-31
Kursplan
LK0364 Projektledning för landskapsingenjörer 2, 15,0 Hp
Project Management for Landscape Engineers 2Kursplan fastställd
2019-11-27Ämnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Projektarbete | 10,00 | 1002 |
Litteraturseminarium och obligatoriska övningar | 5,00 | 1003 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G1F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 30 hp i landskapsarkitektur.Mål
Kursens syfte är att ge studenten kunskaper i att behandla problemområden samt träna färdigheter inom projekt, ledarskap och kommunikation.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- översiktligt beskriva grundläggande teorier om och modeller för kommunikation, speciellt i relation till planering, anläggning och skötsel av offentliga miljöer
- översiktligt beskriva enklare entreprenadjuridik kopplad till utemiljö
Färdighet och förmåga
- visa förmåga att analysera olika aktörers intressen och perspektiv inom planering, anläggning och skötsel av offentliga miljöer
- visa förmåga till samverkan i grupper med olika sammansättning
- reflektera över hur viktiga faktorer så som till exempel ledarskap inverkar på projekt- och processarbeten samt visa hur intressemotsättningar kan hanteras
- formulera en projektplan samt genomföra ett konkret projekt, utifrån modeller för genomförande och ledning av projekt
- reflektera över risker och begränsningar som kan finnas i ett pågående projekt
- tillämpa grundläggande upphandlingsformer och använda olika verktyg inom ekonomistyrning och ekonomiska nyckeltal.
- visa förmåga att kritiskt och analyserande kunna läsa ämnesmässigt relevant litteratur
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- utvärdera ett projekt med fokus på ledarskap, kommunikation och ekonomiska aspekter som behandlats under kursen
Innehåll
Landskapsingenjörer arbetar inom den gröna sektorn med utmaningar kopplade till hållbar planering och förvaltning av framtidens städer. Utmaningarna för framtidens landskapsingenjörer är komplexa, inte minst för att det finns många aktörer att hantera och starka, ibland motstridiga intressen. Vårt redskap när det gäller att arbeta tillsammans med människor i komplexa situationer är kommunikation.Under kursen ges många tillfällen att fundera över den framtida yrkesrollen. Kursen behandlar yrkesroller såsom myndighets- samt ledarrollen och dess förutsättningar med fokus på kommunikativa aspekter. Detta görs genom studiebesök och gästföreläsningar samt i projektarbeten i grupp. Syftet med kursen är att varje student ska lära sig använda verktyg för att kunna hantera olika situationer som yrkesverksamma landskapsingenjörer möter.
Kursen är planerad som en verklighet i miniatyr och innehåller både färdighetstränande delar samt delar för att vidga förhållningssätten till de situationer landskapsingenjörer kan möta i arbetslivet. Under kursen tränas färdigheter i de många praktiska övningarna, medan föreläsningar och litteraturseminarier främst syftar till fördjupad teoretisk förståelse och nya förhållningssätt. Till hjälp har vi fokuserat på ett antal centrala begrepp: Aktör, delaktighet, demokrati, dialog, information, intressemotsättning, kommunikation, komplexitet, metod, perspektivtagande, process, professionell, projekt, samtal, samverkan, utvärdering och yrke.
Under kursen genomförs projekt med verklighetsanknytning där studenter arbetar tillsammans i grupp. Projektarbetet pågår under hela kursen. För projektarbetet finns handledare inom SLU och en extern projektbeställare från en kommun som bidragit med en projektidé. I samband med projektarbetet uppmärksammas olika aspekter och verktyg kring projekt- och processledning. Projektarbetet samt själva arbetsprocessen utvärderas löpande.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig redovisning av projektarbetet.Godkänd individuell redovisning av projektarbetsprocessen (endast för betyg 4-5).
Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
Godkända muntliga och skriftliga övningar.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.