Människa och fysisk miljö
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2021-01-31
Kursplan
LK0382 Människa och fysisk miljö, 15,0 Hp
People and EnvironmentKursplan fastställd
2019-11-14Ämnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp, varavsärskild behörighet: 90 hp i ett av följande huvudområden:
• arkitektur,
• landskapsarkitektur,
• landskapsplanering,
• byggd miljö,
• design,
• fysisk planering,
• geografi,
• landskapsvetenskap,
• miljövetenskap eller
• samhällsbyggnadsteknik.
samt
Engelska 6 eller motsvarande
Mål
Kursen syftar till att ge insikter i hur människan och den fysiska miljön interagerar med varandra och vilken betydelse olika sorters utomhusmiljöer kan ha för vår livskvalitet, välmående och hälsa. Kursen ger träning i förmågan att analysera och undersöka människors relationer till sin omgivning samt att kunna tillämpa dessa kunskaper i design- och planeringsprocesser.Kursdeltagare ska efter avslutad kurs kunna:
- beskriva perspektiv och koncept inom socialvetenskap och beteendevetenskap, företrädesvis inom miljöpsykologi och urbansociologi, som är relevanta för ämnesområdet landskapsarkitektur.
- applicera ett urval av olika metoder i syftet att undersöka hur människor använder, upplever och värderar utomhusmiljöer (t.ex. intervjuer, gåturer, observationer eller enkätundersökningar).
- problematisera och analysera människors olika behov och intressen i utomhusmiljöer beroende på t.ex. kön, ålder, social situation, kulturell kontext och funktionsnedsättning.
- analysera och kritiskt undersöka människors relation till "plats" och använda denna förståelse i design- och planeringsprocesser.
Innehåll
Kursen karaktäriseras av perspektiv från social- och beteendevetenskaperna och problemställningar inom landskapsarkitektur, arkitektur och stadsplanering. Seminarier och övningar ger träning i att kunna undersöka och analysera människors situation i relation till sina omgivningar. Kursdeltagare kommer också att ställas inför olika designproblem och ges tillfällen att omvandla sin kunskap inom miljöpsykologi och urbansociologi till planerings- och designförslag.Kursen innehåller föreläsningar, litteraturseminarier (obligatoriska), exkursioner och övningar (obligatoriska), projektpresentationer (obligatoriska), projektarbete i grupp, litteraturstudier och individuella skriv- och läsuppgifter.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Litteraturseminarium, inlämning och presentation av övningsuppgifter samt skriftlig examination. Aktivt deltagande i obligatoriska moment och godkänt deltagande i litteraturseminarium krävs. Godkänd examination och övningar. Specifikationer om obligatorisk närvaro och obligatoriska uppgifter ges vid kursstart. Kursdeltagares kunskaper och deras förmåga att engagera varandra i kritiska och analytiska diskussioner kommer också att bedömas under utvärderande moment och litteraturseminarium.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.