Trädgårdsväxternas gröna kulturarv
Information från kursledaren
LK0388 Trädgårdsväxternas gröna kulturarv, 15 hp, vt 2021 SLU Alnarp, Kursansvarig: Åsa Klintborg Ahlklo
Välkommen till introduktionsmöte för kursen Trädgårdsväxternas gröna kulturarv (LK0388), 19 januari, kl. 10-12 via Zoom!
Vi presenterar kursens upplägg och innehåll under vårterminen och den arbetsmodell vi valt pga gällande Coronarestriktioner och du får möjlighet att ställa frågor. Introduktionsmötet är ett bra tillfälle att komma igång med kursen för alla studenter, både de som är nya studenter vid SLU Alnarp och dem som redan är bekanta med studiemiljön.
Vi som deltar i intro-mötet är kursansvariga gällande planering och administration:
Åsa Klintborg Ahlklo (kursansvarig), Linnea Oskarsson (representerar POM och Nationella genbanken i planeringsgruppen), Karin Svensson, (i planeringsgruppen, programstudierektor) och Anna Sjöstrand (utbildningsadministratör).
Kursens genomförande
För att få bästa möjlighet att arbeta tillsammans och lära känna varandra, trots att kursen sannolikt blir helt digital denna termin, kommer vi att följa ett kursupplägg med tre obligatoriska tematiska träffar:
Tema I: Grönsaker, frukt och bär
9-11 februari träffas vi för föreläsningar, seminarier och övningar mellan 9 och 16 varje dag, tisd-torsd. Träffen blir helt digital.
Tema II: Perenner, lökar och knölar, krukväxter
13-15 april, samma upplägg, 9-16, 3 dagar, helt digitalt.
Tema III: Träd och buskar (vedartade växter)
18-21 maj, samma upplägg, 9-16, 4 dagar, med gemensam kursavslutning.
OBS! Vi planerar för en digital sammankomst i maj men önskar att ni håller dagarna 18-21 maj öppna, med ev. resedagar till Alnarp, för en fysisk träff på plats om Coronasituationen skulle tillåta det. Vi lämnar besked om detta senast i samband med aprilträffen.
Mellan träffarna kommer vi att öppna tillfällen för handledning och eventuellt enstaka andra kursaktiviteter.
Ett detaljerat schema för kursen presenteras senast i samband med introduktionsmötet 19 januari.
Varmt välkomna! önskar kursledningen, genom Åsa Klintborg Ahlklo
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2021-05-30 och 2021-06-20Kursplan
LK0388 Trädgårdsväxternas gröna kulturarv, 15,0 Hp
The cultural heritage of horticultural plantsKursplan fastställd
2019-11-27Utbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras(GXX)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
90 hp inom ett huvudområdeMål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna- använda relevanta källor och metoder för att beskriva och analysera trädgårdsväxternas betydelse som del av det gröna kulturarvet.
- redogöra för ett urval kulturhistoriskt betydande växters introduktions- och odlingshistoria
- förstå och redogöra för den lokala och traditionella kunskapens roll för att bevara och hållbart bruka biologisk mångfald "in situ" (på platsen) och i genbankssamlingar
-förstå och kunna relatera till de dokument och överenskommelser som styr arbetet för att skydda, förvalta och bruka den odlade mångfalden på nationell och internationell nivå.
Innehåll
Kursen ger verktyg för att analysera och förstå betydelsen och användningen av trädgårdens kulturväxter i ett brett kulturhistoriskt perspektiv. Kursen behandlar trädgårdsväxternas odlingshistoria gällande både prydnads- och nyttoväxter och ger en översikt av/introduktion till trädgårdens teknikhistoria Vidare behandlas inventering av kulturhistoriskt växtmaterial och dessa växters historiska användning i olika park- och trädgårdsmiljöer. Kursen ges i nära samarbete med Programmet för odlad mångfald (POM) och den Nationella genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter. Kursen ger en introduktion till Konventionen om biologisk mångfald (CDU, convention on biological diversity), FAO:s handlingsplan för växtgenetiska resurser (FN:s organ för livsmedel och jordbruk) och det nationella miljömålet Ett rikt odlingslandskap.Kursens innehåll är indelat i tre teman (motsvarande tre obligatoriska träffar)
Tema 1 Grönsaker, frukt och bär. Fokus på historiskt bruk och odling, både traditionellt och industriellt av ätbara trädgårdsgrödor och deras potential som genetiska resurser för framtiden.
Tema 2 Perenner, lökar och knölar. Fokuserar på inventering och analys av användning genom historien.
Tema 3 Träd och buskar (vedartade växter). Fokuserar på historiskt plantskolesortiment och historisk växtanvändning, samt bevarandemetoder.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända inlämningsuppgifter, samt närvaro och deltagande vid de tre obligatoriska träffarna.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.