Markprojektering
Kursplan
LK0390 Markprojektering, 15,0 Hp
Landscape constructionKursplan fastställd
2020-11-13Utbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande områdesbehörighet A14 (undantaget Samhällskunskap 1a2) som omfattar:- Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
- Naturkunskap 2
- Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1
Mål
Kursens syfte är att ge studenten grundläggande kunskaper om markprojektering och markbyggnadsteknik i urban miljö. I kursen ingår också markbyggandets hårda material, deras användning och miljöpåverkan.Efter avslutad kurs ska studenten kunna
Kunskap och förståelse
- redogöra för projekteringens roll i byggprocessens olika skeden
- beskriva grundläggande geotekniska företeelser
Färdighet och förmåga
- tolka och bearbeta gestaltningsförslag till bygg- och kalkylerbara ritningar med digitala verktyg
- framställa teknisk beskrivning och mängdförteckning för delar av ett anläggningsprojekt
- tillämpa metoder för enklare höjdsättning och avvattning
- identifiera metoder och använda verktyg för överbyggnadsdimensioneringar i syfte att lösa markbyggnadstekniska problem
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- redogöra för och värdera olika hårda materials egenskaper och användning inom markbyggandets område samt ha en förståelse för deras miljöpåverkan.
Innehåll
Kursen behandlar val av markmaterial utifrån deras utseende, egenskaper och miljöpåverkan.De material som främst behandlas är slitlagermaterial för hårdgjorda ytor. Dimensionering och konstruktioner av överbyggnader och växtbäddar är moment i kursen.
Grundläggning och dräneringar samt grundläggande geotekniska begrepp behandlas kortfattat i kursen. Datorstödd ritningsframställning med CAD, teknisk beskrivning, tillgänglighet i utemiljöer samt grundläggande förståelse för anläggningsarbeten ingår.
Genom föreläsningar, övningar, seminarier, exkursioner och litteratur får studenten utveckla kunskaper om markbyggnad, höjdsättning samt olika material och konstruktioner i urban utemiljö. Delar av projekteringsprocessen samt om projekteringens betydelse för en hållbar samhällsbyggnad ingår. Kunskaperna tillämpas genom övningar som baseras på simulerade uppdrag med relevans för landskapsingenjörens yrkesroll.
Obligatoriska moment i kursen är exkursioner, workshops och seminarier.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd kurs fordras godkänt deltagande i obligatoriska moment och seminarier. Inlämningar och övningar fullgjorda enligt anvisningar.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.