The Cultural Heritage of Landscape Architecture
Kursplan
LK0403 The Cultural Heritage of Landscape Architecture, 15,0 Hp
The Cultural Heritage of Landscape ArchitectureKursplan fastställd
2020-12-03Ämnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp, varav 90 hp i ett av följande huvudområde:• Landskapsarkitektur
• Arkitektur
• Fysisk planering
• Konstvetenskap
• Geografi
Engelska 6 är också ett särskilt behörighetskrav
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:- beskriva och kritiskt analysera en plats ur ett historiskt och ur ett framtidsperspektiv
- diskutera fysiska och mentala kulturarv
- beskriva och kritiskt analysera kulturarv i relation till samhällsutvecklingen
- formulera teoretiska frågor med relevans för förestående förändringar i landskapet
Innehåll
Begreppet kulturarv behandlas ur olika perspektiv, t.ex. städer, på landsbygden, lokala, regionala, nationella, natur, kultur, skalnivåer. Kursen omfattar litteraturstudier och projekt, enskilda såväl som i grupp. Projekten är antingen teoretiska eller applicerade på faktiska samtida fall. Förhållandet mellan teoretiska begrepp och praktik studeras utifrån historiska och filosofiska perspektiv i syfte att tillgodogöra sig nya sätt att planera och skapa. Aktiva landskapsarkitekters erfarenheter används för att sätta kulturarv i en planerings- och designsammanhang. De studerande förväntas söka litteratur på egen hand och hitta egna angreppssätt. Kursen innehåller föreläsningar om de bakomliggande principerna, seminarier där kontextuell situation diskuteras, och studieresa. Kursen avslutas med en individuell uppsats kring ett av kursens teman, och skall visa att den studerande har tillämpat de allmänna målen för kursen.Kursen innehåller grupparbeten, studieresor (obligatoriska), workshops (obligatoriska), föreläsningar, litteraturseminarier, kritik (kommentarer), självständigt arbete med läsande och skrivande.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Kvaliteten av obligatoriska uppgifter kommer att utvärderas av kursledningen. Särskilt uppsatsen kommer att väga tungt men även studenternas kreativitet och deras förmåga att uppmuntra varandra i grupparbeten och analytiska diskussioner kommer att utvärderas. Specifikationer för obligatorisk närvaro och inlämningsuppgifter ges vid kursstart.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
Avgift i samband med exkursioner kan förekomma.Kurser i huvudområde landskapsplanering från SLU räknas som landskapsarkitektur vid behörighetsgranskningen