Växtkännedom och vegetationsekologi
I kursen analyseras och diskuteras hortikulturella växters ståndortspreferenser samt att förmågan att beskriva och analysera naturliga biotopers ekologi inklusive markförhållanden utvecklas genom att använda tillgängliga verktyg. Detta sker genom fältövningar, seminarier, litteraturstudier samt föreläsningar och redovisas i ett skriftligt arbete som presenteras muntligt.
Obligatoriska moment som ingår är övningar och seminariearbete med skriftlig och muntlig redovisning.
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0433 Växtkännedom och vegetationsekologi, 7,5 Hp
Plant knowledge and vegetation ecologyÄmnen
Landskapsarkitektur BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 15 hp biologiMål
Syftet med kursen är att ge studenten fördjupade kunskaper om växter, vegetation och naturliga ståndorter samt öppna upp för nya aktuella kunskapsfält inom ekologi.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- identifiera ett ur användningsrelevant bassortiment av vilda och odlade växter under olika växtbetingelser och livsfaser
- beskriva saluförda handelskvaliteter för växterna i bassortimentet
- förstå och beskriva ekologiska samband i naturliga ståndorter
- visa förmåga att kritiskt och analyserande kunna läsa ämnesmässigt relevant litteratur utifrån aktuella och branschrelevanta ekologiska ämnesområden
- visa förmåga att skriftligt kunna presentera en argumenterande text utifrån aktuella och branschrelevanta ekologiska ämnesområden.
Innehåll
I kursen utvecklas kunskap om användningsområde, klimathärdighet, ursprung, handelskvaliteter och upplevelsevärden för växtmaterial i ett utvalt bassortiment. Detta omfattar främst barrväxter och lignoser på vinterkvist.
I kursen analyseras och diskuteras hortikulturella växters ståndortspreferenser. Studenterna arbetar utifrån ståndortsgradienter och arbetet presenteras muntligt i seminarieform. Förmågan att beskriva och analysera naturliga biotopers ekologi inklusive markförhållanden utvecklas. Ett viktigt moment som stödjer inlärandet är inventering i fält.
I kursen skriver studenterna en argumenterande text, med en diskussion utifrån ett ämne som berör ekologi och är aktuellt i samhället och i branschen för landskapsingenjörer. Texten utgår ifrån vetenskaplig litteratur, föreläsningar och seminarier. Ämnen som berörs är viktiga för samhällets hållbara utveckling såsom t.ex. ekosystemtjänster, biologisk mångfald och invasiva växter.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom: föreläsningar, litteraturstudier, övningar, fältövningar, seminarier, muntliga redovisningar och inlämningsuppgifter.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: vetenskapliga metoder, informationskompetens, kritiskt tänkande samt muntlig och skriftlig kommunikation.
Följande moment är obligatoriska: seminarium, fältövningar, skriftliga inlämningar och tentamen.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom fältövning på plantskola, inbjudna föreläsare och seminarieledare från branschen och forskningsfältet samt genom arbete med aktuella och bransch relevanta ekologiska ämnesområden.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt deltagande i obligatoriska moment, godkänd skriftlig tentamen samt godkänd skriftlig inlämning av diskussion.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning