Skogens och landskapets governance
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LK0434-10335 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LK0434
Läsåret 2024/2025
Skogens och landskapets governance (LK0434-10091)
2024-10-02 - 2024-10-31
Kursplan och övrig information
Kursplan
LK0434 Skogens och landskapets governance, 7,5 Hp
Forest and landscape governanceÄmnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 7,5 hp landskapsarkitektur samt Engelska 6. Då kursens undervisningsspråk är engelska medges undantag från kravet på svenska för grundläggande behörighet.Mål
Målet med kursen är att fördjupa förståelsen av hur olika governanceprocesser och strukturer påverkar olika landskap och förvaltningsstrukturer och hur dessa kan analyseras med både skog och landskap i fokus.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- identifiera och beskriva aktörer, organisationer, lagar och förordningar, makt och resurser samt diskurser kopplade till skogs- och landskapsförvaltningssammanhang
- analysera governance paradigmer och strukturer i olika skogs- och landskapsförvaltningssammanhang med hjälp av relevant teori
- förklara hur centrala styrdokument och teorier inom skogs- och landskapsgovernance används, förstås och relaterar till varandra.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursens innehåll är uppbyggt kring relevant och aktuell teori om styrning relaterad till landskaps- och skogsgovernance, och tillhörande policy. Centralt är analys av väsentliga förvaltningsaspekter, t.ex. aktörer, lagar och förordningar, makt och resurser samt diskurser. Aspekter analyseras och beskrivs för olika praktiska exempel och sammanhang: skogbevuxen och icke-skogsbevuxen, ruralt och urbant, lokal såväl som relaterade till det globala norr och söder.
Exempel och fall av skogs- och landskapsstyrning kommer att introduceras i föreläsningar och analyseras i gruppdiskussioner eller seminarier. Exempel som ges i föreläsningar inkluderar skogslandskap i staden eller på landsbygden samt liknande. En skriftlig uppgift och en slutredovisning kommer att baseras på governance teorin.
Genomförande
Kursen är uppbyggd av föreläsningar och litteraturstudier om de viktigaste aspekterna i governance teori. Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom: seminarier, grupparbete, en skriftlig inlämningsuppgift samt exkursioner
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- Kritiskt tänkande
- Problemlösande
- Vetenskapliga metoder
- Muntlig kommunikation
- Skriftlig kommunikation
- Samarbete
- Tidsplanering/hantera tidsramar
- Kreativitet
Följande moment är obligatoriska:
- Att lämna in en skriftlig rapport (i grupp).
Samverkan med det omgivande samhället sker genom:
- Praktiska exempel och sammanhang samt ev. en exkursion.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd muntlig tentamen samt fullgjort obligatoriskt moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning