Lokala perspektiv
Kursen ger dig kunskaper om vilken betydelse privat, offentlig och ideell sektor har och har haft i ett landsbygdsutvecklingsperspektiv
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2021-01-31
Andra kursvärderingar för LU0097
Kursplan
LU0097 Lokala perspektiv, 7,5 Hp
Local PerspectivesKursplan fastställd
2019-02-12Ämnen
LandsbygdsutvecklingUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier krävs särskild behörighet enligt områdesbehörighet A3:Matematik 3b alternativt Matematik 3c, naturkunskap 2, samhällskunskap 1b alternativt samhällskunskap 1a1 + 1a2.
Biologi 1 + Fysik 1a alternativt fysik 1b1 + 1b2 + kemi 1 ersätter naturkunskap 2.
Dessutom gäller meritkurser enligt respektive områdesbehörighet.
Mål
Kursen syftar till att ge studenterna en god förståelse av olika landsbygder ur lokala perspektiv.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- reflektera över vilken betydelse privat, offentlig och ideell sektor har och har haft i ett landsbygdsutvecklingsperspektiv
- redogöra för landsbygdens huvudsakliga aktörer
- muntligt och skriftligt diskutera lokala perspektiv på landsbygdsutveckling
Innehåll
Deltagarna förbereder genom föreläsningar, litteraturstudier och seminarier ca en veckas studieresa inom kursen då de besöker lantbrukare och andra företagare, lokala grupper och enskilda landsbygdsbor och bekantar sig med deras verksamheter.Baserat på studieresan gör studenterna dels ett grupparbete som presenteras muntligt och skriftligt, dels skriver de en individuell text. Både teoretiska och praktiska moment ingår i kursen, såsom litteraturstudier, seminarier och studier i fält.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd hemtentamen. Godkänt grupparbete och godkända individuella texter. Godkänt deltagande i obligatoriska seminarier samt studieresa.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.