Introduktion till landsbygdsutveckling
Andra viktigt områden kursen behandlar är lantbrukssektorns resurser, olika funktioner, metoder för produktion av varor och tjänster, samt hur lantbrukssektorns komplexa system fungerar. Kursen består av en blandning av föreläsningar och självständigt arbete enskilt och i grupp utifrån fall, både konstruerade och hämtade från verkligheten, som redovisas och diskuteras under seminarier.
I kursen presenteras såväl programmens uppläggning som ett antal central begrepp, metoder och arbetsområden samt framtida arbetsmarknader.
Kursplan
LU0102 Introduktion till landsbygdsutveckling, 15,0 Hp
Introduction to rural developmentKursplan fastställd
2020-12-10Ämnen
LandsbygdsutvecklingUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet.Mål
Kursens syfte är att ge studenterna en introduktion till studierna vid SLU, ämnet landsbygdsutveckling samt möjliga framtida yrkesroller. Kursens syfte är även att ge studenterna förståelse av centrala begrepp och teorier kring landsbygders utveckling. Vikt läggs även vid generella färdigheter, såsom vetenskapligt skrivande, som förknippas med anställningsbarhet inom framtida verksamhetsområden.Efter avslutad kurs skall studenterna kunna
- redogöra för begrepp och teorier kring förutsättningar för landsbygders utveckling, inklusive hållbar utveckling
- diskutera möjligheter och utmaningar för landsbygder i Sverige och övriga världen
- redogöra för samhällets organisering vad gäller landsbygdsutveckling och kunna diskutera intressen och maktförhållanden, lokalt såväl som globalt
- översiktligt beskriva naturbruk, med fokus på jordbruk och djurskötsel, och dess betydelse i samhället
- diskutera lantbrukets roller för landsbygders utveckling
- söka, kritiskt bearbeta och diskutera vetenskaplig litteratur, i tal och skrift
- förstå och använda kriterierna för vetenskaplig framställning i skrift.
Innehåll
Kursen består av en blandning av föreläsningar, seminarier, studiebesök och egna arbeten, enskilt och i grupp. De egna arbetena redovisas muntligt eller skriftligt samt diskuteras under seminarier.Kursen ger en bred introduktion till fältet landsbygdsutveckling med dess mångvetenskapliga karaktär. Kursen tar upp förutsättningar för landsbygders utveckling samt de aktörer, intressen, organisering och maktförhållanden som berör landsbygden, lokalt såväl som globalt. Kursen tar upp hållbar utveckling och introducerar lantbrukets historia.
Kursen lägger vikt vid generella färdigheter med fokus på skriftlig och muntlig framställning, kritiskt tänkande samt studieteknik.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Kursens mål examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter och muntliga presentationer samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.