Matsvinn - dagens problem och framtidens möjligheter
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
LV0123-10400 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LV0123
Läsåret 2024/2025
Matsvinn - dagens problem och framtidens möjligheter (LV0123-10290)
2024-09-02 - 2024-10-01
Läsåret 2022/2023
Matsvinn - dagens problem och framtidens möjligheter (LV0123-10336)
2022-08-29 - 2022-09-28
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0123 Matsvinn - dagens problem och framtidens möjligheter, 7,5 Hp
Food waste - current situation and future opportunitiesÄmnen
Miljövetenskap Livsmedelsvetenskap LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Tentamen | 5,0 | 0001 |
Workshop | 1,0 | 0002 |
Projektarbete | 1,5 | 0003 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
- Kunskaper motsvarande 180 hp på grundnivå, varav minst- 15 hp inom lantbruksvetenskap, husdjursvetenskap, biologi, miljövetenskap, livsmedelsvetenskap, food studies, trädgårdsvetenskap, kostvetenskap eller teknologi/teknik
- Engelska 6
Mål
Kursens syfte är att ge övergripande kunskap om matsvinn i livsmedelskedjans olika led; hur och varför det uppstår, vilka konsekvenser det får, vilka åtgärder som kan vidtas för att minska omfattningen av förlusterna och hur matavfallet kan utnyttjas i form av restprodukter och näringsåterföring. Kursen ska även utveckla studenternas förmåga att tillämpa vetenskapliga metoder relaterade till matavfall.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Förklara hur och varför matsvinn uppstår i olika delar av livsmedelskedjan
Beskriva aktuella aspekter och konsekvenser av matsvinnsproblemet
Använda lämpliga kvantitativa och kvalitativa metoder för att analysera matsvinn
Identifiera problem som rör matsvinn och diskutera strategier för att reducera matsvinn
Föreslå och översiktligt utvärdera lösningar för att reducera, återanvända eller återvinna matsvinn och förluster.
Innehåll
I kursen ingår hur matsvinn uppstår och hanteras genom hela livsmedelskedjan, vilket inkluderar primärproduktion, förädling, distribution, försäljning i butik samt i restauranger, storkök och hushåll. Matsvinn studeras ur olika aktörers perspektiv och etiska, sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter beaktas, lokalt såväl som globalt.
Följande aspekter tas upp i kursen:
Matavfallshierarkin och möjligheter för att reducera, återanvända och återvinna matavfall.
Lagstiftning och nationella och internationella miljö- och hållbarhetsmål
Metoder för att kvantifiera matsvinn och bedöma dess påverkan och konsekvenser samt metoder för valorisering av matavfall.
Utformning av kvalitativa och kvantitativa studier för att utvärdera möjligheter för att reducera, återanvända och återvinna matavfall i olika delar av livsmedelskedjan.
Dessa aspekter behandlas genom föreläsningar, seminarier och studiebesök (där deltagande kan vara obligatoriskt), projektuppgifter och skriftlig examinering.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig redovisning av uppgifter, individuellt och i grupp
Godkänt deltagande i obligatoriska delar av kursen
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för energi och teknik
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Jordon Lazell, Charlotte Spring, Christian Reynolds, Tammara Soma, 2020. Routledge Handbook of Food Waste. Taylor and Francis. https://doi.org/10.4324/9780429462795
Man kan ladda ner boken från SLU biblioteket via följande länk: