Livsmedelsteknologi
Förståelse för hur kvalitetsegenskaper hos livsmedel såsom sammansättning, hållbarhet och sensoriska egenskaper styrs av råvarans egenskaper och tillverkningsprocesser är en viktig aspekt i produktion av högkvalitativa livsmedel. Förutom ämneskunskap ger kursen dig verktyg för kritiskt tänkande, samarbete och utveckling av olika presentationstekniker.
Under kursens gång får du genom föreläsningar, grupparbeten, laborationer och problemlösning lära dig om framställning av både animaliska och vegetabiliska livsmedel. Förutom oss lärare och forskare får du dessutom träffa inbjudna experter från olika delar av livsmedelsindustrin.
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för LV0130
Läsåret 2023/2024
Livsmedelsteknologi (LV0130-30287)
2024-01-15 - 2024-03-19
Läsåret 2023/2024
Livsmedelsteknologi (LV0130-30301)
2024-01-15 - 2024-03-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
LV0130 Livsmedelsteknologi, 15,0 Hp
Food TechnologyÄmnen
LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Studentlektion | 2,0 | 0001 |
Faktablad | 2,0 | 0002 |
Skriftlig tentamen | 10,0 | 0003 |
Problembaserad lärande | 1,0 | 0004 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
- 60 hp livsmedelsvetenskap- Engelska 6
Mål
I kursen diskuteras livsmedlens kvalitetsegenskaper såsom lagringsstabilitet, sensorik och teknologi i termer av kemisk sammansättning och struktur.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- visa kunskap i de vanligaste livsmedlena och diskutera deras viktigaste kvalitetsegenskaper
- tillämpa kunskap i tillverkning av olika produkter och relatera till de tekniker som används vid olika livsmedelsprocesser
- visa kunskap och förklara hur dessa processer förändrar råvarans sammansättning och struktur och därmed hur livsmedlets kvalitet påverkas
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
I kursen diskuteras livsmedlens kvalitetsegenskaper såsom lagringsstabilitet, sensorik och teknologi i termer av kemisk och fysiologisk sammansättning och struktur och hur olika livsmedelsprocesser inverkar på dessa.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
- Föreläsningar
- Demonstrationer
- Grupparbeten
- Problembaserat lärande
- Självständiga reflektioner
- Praktiska övningar (tillverkning av mejeriprodukter)
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- Förmåga att tänka kritiskt
- Självständighet (Att självständigt lösa problem)
- Att betrakta en företeelse ur olika perspektiv
- Att analysera densamma med hjälp av en teori
- Att läsa och förstå texter med ett avancerat innehåll
- Att söka och värdera information i syfte att besvara en frågeställning
- Att formulera sig och argumentera klargörande i tal och skrift
- Presentationsteknik
- Digitalkompetens
- Samarbete
- Tidsplanering
- Att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling
Följande moment är obligatoriska:
- Tillverkning av mejeriprodukter
- Faktablad och presentationer av faktablad
- Studentlektioner
- Problembaserad lärande
- Föreläsningar med inbjudna talare
Samverkan med det omgivande samhället sker genom
- Inbjudna talare från industrin och andra lärosäten än SLU
- Direktkontakt med forskare/lärare från SLU
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkända övningsuppgifter samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
**The book ****Food Processing Technology - Principles and Practice (4th Edition); ISBN: **978-0-08-101907-8
Is available as an E-book via Knovel or Elsevire
https://www.sciencedirect.com/book/9780081019078/food-processing-technology