Plats, aktivitet och individens utveckling
This year’s course is largely online based (via Zoom and Canvas) but may offer opportunities to participate in campus activities.
The course consists of four main blocks including a number of compulsory online elements (see schedule):
Block I, 2nd – 4th September 2020
Block II, 7th – 9th October 2020
Block III, 16th – 18th November 2020
Block IV, 11th – 12th January 2021
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2021-01-31
Kursplan
MP0001 Plats, aktivitet och individens utveckling, 15,0 Hp
Place, Activity and Human DevelopmentKursplan fastställd
2019-11-14Ämnen
MiljöpsykologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande minst 120 hp och Engelska 6Mål
Kursens syfte är att förmedla en psykologisk förståelse för hur människors känslomässiga band till olika platser utvecklas genom livet med särskilt fokus på boende och bostadsområden.Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- beskriva vad som är karaktäristiskt för platsrelaterade aktiviteter som äger rum i grön miljö och de psykologiska principer som reglerar detta agerande
- ange generella förändringar i formerna för samspel mellan människa och miljö under livsloppet
- analysera hur människor utvecklar känslomässiga band till specifika platser
samt att kunna förstå boendemiljöns betydelse för identitet
- diskutera vilken betydelse människors relation till platser kan ha vid förändring av miljöer och planeringsprocesser.
Innehåll
Kursen kombinerar teoretiska studier i aktuellt ämne med workshops och uppgifter för att undersöka följande teman:Hur människor använder utomhusmiljön och vilka funktioner den har i deras vardagsliv. I fokus står miljöer för enskildhet och vila, liksom rörelse och skapande; i trädgårdar, på bostadsgårdar, parker och torg. Viktiga begrepp är "kreativitet", "självreglering" och "personligt utrymme".
Hur platser får mening. Vi uppmärksammar hur åtkomsten av favoritplatser i barndomen kan betraktas som en förelöpare till hemkänsla. Viktiga begrepp är "plats anknytning", "plats identitet" och "social sammanhållning".
Vilken betydelse människors relationer till plats får vid förändringar som flytt, ombyggnation och naturkatastrof.
Specifikationer för inlämningsuppgifter ges vid kursstart. Ett visst antal seminarier samt workshops och presentationer är obligatoriska.
I kursen kombineras självständigt arbete på distans med obligatoriska träffar på campus.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Deltagande i ett urval av workshops/seminarier och framgångsrikt slutförande av uppgifter. Godkänd tentamen.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.