Vinodling
- vinodlingens geologiska, biologiska, klimatologiska och ekonomiska förhållanden
- Vinodlingens miljöpåverkan
- vinproduktion globalt med fokus på Europa
- vinodlingens historia
- vinframställning
- kvalitetsbedömning av vin
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
MV0221-10112 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för MV0221
Läsåret 2021/2022
2021-08-30 - 2021-11-01
Läsåret 2020/2021
2020-08-31 - 2020-11-01
Kursplan och övrig information
Kursplan
MV0221 Vinodling, 7,5 Hp
ViticultureÄmnen
Markvetenskap Biologi Markvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Vinodling | 7,5 | 0102 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet samt engelska 6 eller motsvarande.Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
beskriva geologiska, biologiska, klimatologiska och ekonomiska förutsättningar för vinodling
redogöra för den nuvarande vinproduktionen med fokus på Europa
redogöra for de olika momenten inom vinberedningen
bedöma och diskutera kvalitets- och kvantitetsaspekter inom vinodlingen utifrån ett produktions- och hållbarhetsperspektiv
Innehåll
Kursen behandlar vinodling och vintillverkning i ett generellt perspektiv. Genom exempel från olika vinproducerande områden förmedlas förutsättningarna för en hållbar vinodling. Kursen förmedlar vindruvornas produktionskrav och samspel med miljön. Aktuell odlingsteknik och särskilt de olika momenten i samband med skörd och vintillverkning diskuteras. Vidare berörs olika odlingssystems och tillverkningsmetoders inverkan på vinets kvalitet och kvantitet. Uppmärksamhet ägnas också åt de ekonomiska och sociala aspekterna på vinodlingens hållbarhet. Kursen baseras på föreläsningar, litteraturstudier, ett individuellt uppsatsarbete inom valfritt område, praktiska bedömningar av vinkvalitet och studiebesök. Obligatoriska kursmoment är uppsatsarbetet och ett studiebesök. Följande områden ingår i kursen:
vinodlingens geologiska, biologiska, klimatologiska och ekonomiska förutsättningar
vinodlingens miljöpåverkan
vinproduktionen globalt med fokus på Europa
vinodlingens historia
vinberedning
kvalitetsbedömning av vin
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Följande krävs för godkänd kurs:
godkänd skriftlig eller muntlig tentamen
godkänd skriftlig och muntlig redovisning av individuellt uppsatsarbete
godkänt deltagande i studiebesök
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ges på halvfart under kvällstid. Ett studiebesök genomförs under en lördag-söndag, alternativt i studentens egen regi efter samråd med kursledaren.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för mark och miljö
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Note that the literature listed does not fully cover all learning objectives.
Conditions I
Skelton, S. 2020. Viticulture. An introduction to commercial grape growing for wine production. 2nd edition. Published by the author, Great Britain. 2020. ISBN 9780993123559 Chapter 1, 4, 13. Handouts
Conditions II
Skelton, S. 2020. Viticulture. An introduction to commercial grape growing for wine production. 2nd edition. Published by the author, Great Britain. 2020. ISBN 9780993123559 Chapter 2, 3.
Cultivation measures
Skelton, S. 2020. Viticulture. An introduction to commercial grape growing for wine production. 2nd edition. Published by the author, Great Britain. 2020. ISBN 9780993123559 Chapter 5, 6, 14.
Protection measures
Skelton, S. 2020. Viticulture. An introduction to commercial grape growing for wine production. 2nd edition. Published by the author, Great Britain. 2020. ISBN 9780993123559 Chapter 11, 12.
The annual cycle, harvest
Skelton, S. 2020. Viticulture. An introduction to commercial grape growing for wine production. 2nd edition. Published by the author, Great Britain. 2020. ISBN 9780993123559 Chapter 8.
Winemaking
Handouts