Hållbar livsmedelsproduktion – utmaningar och odlingssystemlösningar
Kursen består av föreläsningar, seminarier och workshops samt ett projektarbete med fokus på odlingssystem och hållbart jordbruk. Undervisningen kommer att ges av forskare som är experter inom odlingssystem och hållbart jordbruk och kompletteras av andra intressenter med intressen för hållbart jordbruk.
Via seminarier kommer studenterna delta i interaktiva diskussioner om föreläsningarna och relaterad litteratur där debatt om de viktigaste frågorna kommer att uppmuntras. Via workshops kommer studenterna att skapa och dela kunskaper, utbyta erfarenheter och åsikter och analysera den egna påverkan på hållbar livsmedelsproduktion som konsument och medborgare.
Kursen börjar med en översikt över världens viktigaste matgrödor och hur de odlas. Därefter presenteras de stora hållbarhetsutmaningarna inom jordbruket. Fokus ligger på miljöhållbarhet men ekonomisk och social hållbarhet samt internationell handel kommer att diskuteras. Genom fallstudier kommer flera odlingsscenarier att utvärderas med avseende på hållbarhetsutmaningar, och lösningar baserade på vetenskaplig forskning om odlingssystem kommer att presenteras. Dessa lösningar kommer att kritiskt diskuteras och analyseras. Slutligen presenteras och debatteras ett antal bredare globala problem inom hållbart jordbruk.
Information från kursledaren
2020-10-16
Welcome!
Welcome! The course will go ahead as scheduled. We are planning for distance teaching, which means online lectures and workshops via Zoom. If the Covid-19 situation improves during the spring, we may hold some classes on campus in Uppsala. Lessons are scheduled for Tuesdays at 17.15 - 20.00. The course is given in English
If you are joining the course as a late admission after the course has started, please contact me to get access robert.glinwood@slu.se
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
MX0146-30276 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för MX0146
Läsåret 2023/2024
Hållbar livsmedelsproduktion – utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30484)
2024-01-15 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Hållbar livsmedelsproduktion – utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30085)
2023-01-16 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Hållbar livsmedelsproduktion – utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30271)
2022-01-17 - 2022-06-05
Läsåret 2019/2020
Hållbar livsmedelsproduktion – utmaningar och odlingssystemlösningar (MX0146-30286)
2020-01-20 - 2020-06-07
Kursplan och övrig information
Kursplan
MX0146 Hållbar livsmedelsproduktion – utmaningar och odlingssystemlösningar, 7,5 Hp
Sustainable food production - challenges and cropping system solutionsÄmnen
Miljövetenskap Lantbruksvetenskap Miljövetenskap LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Övningar | 4,5 | 0102 |
Projekt | 3,0 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet.Mål
Kursens syfte är att ge studenter en översikt över hur de viktigaste grödorna odlas, vilka är de största hållbarhetsutmaningarna och lösningarna för ökad hållbarhet baserad på odlingssystemet. Studenterna ska kritiskt analysera utmaningar och lösningar samt reflektera över hur man själv som konsument påverkar hållbarheten inom livsmedelsproduktionen.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Redogöra för de odlingssystem som används för att odla de viktigaste matgrödorna
Identifiera de största utmaningarna för att uppnå hållbarhet inom jordbruket och föreslå lösningar baserade på odlingssystem
Kritiskt diskutera och jämföra olika lösningar för ökad hållbarhet inom jordbruket, inklusive deras styrkor, svagheter och samhälleliga konsekvenser
Reflektera över sin egen inverkan på hållbarhet inom jordbruket som konsument och medborgare
Innehåll
Kursen består av föreläsningar, seminarier och workshops samt ett projektarbete med fokus på odlingssystem och hållbart jordbruk. Undervisningen kommer att ges av forskare som är experter inom odlingssystem och hållbart jordbruk och kompletteras av andra intressenter med intressen för hållbart jordbruk.
Via seminarier kommer studenterna delta i interaktiva diskussioner om föreläsningarna och relaterad litteratur där debatt om de viktigaste frågorna kommer att uppmuntras. Via workshops kommer studenterna att skapa och dela kunskaper, utbyta erfarenheter och åsikter och analysera den egna påverkan på hållbar livsmedelsproduktion som konsument och medborgare.
Kursen börjar med en översikt över världens viktigaste matgrödor och hur de odlas. Därefter presenteras de stora hållbarhetsutmaningarna inom jordbruket. Fokus ligger på miljöhållbarhet men ekonomisk och social hållbarhet samt internationell handel kommer att diskuteras. Genom fallstudier kommer flera odlingsscenarier att utvärderas med avseende på hållbarhetsutmaningar, och lösningar baserade på vetenskaplig forskning om odlingssystem kommer att presenteras. Dessa lösningar kommer att kritiskt diskuteras och analyseras. Slutligen presenteras och debatteras ett antal bredare globala problem inom hållbart jordbruk.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt deltagande i obligatoriska moment samt godkända inlämningsuppgifter.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Studietakten är 25% över en termin med en övervägande del av kurstiden på kvällstid.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtproduktionsekologi