Miljökonsekvensbeskrivning
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för MX0147
Kursplan
MX0147 Miljökonsekvensbeskrivning, 5,0 Hp
Environmental Impact AssessmentKursplan fastställd
2019-11-27Ämnen
MiljövetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp varav 90 hp inom något av följande ämnen/utbildningsområden: naturvetenskap, samhällsvetenskap, teknik/teknologi, lantbruksvetenskap, landskapsarkitektur eller motsvarande.Mål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:- resonera kring syftet med miljökonsekvensbeskrivning (MKB) och tillämpa innebörden av det miljöbegrepp som används i MKB muntligen och skriftligen,
- redogöra för miljöbedömnings- och MKB-processer och deras roll i planerings- och beslutsprocesser,
- identifiera aktörerna och kritiskt diskutera deras roller i processerna,
-tillämpa kunskaper förvärvade under grundutbildningen i diskussioner, övningar och projekt om MKB/miljöbedömning,
-kunna argumentera för hur någon/några miljöaspekter kan konsekvensbedömas.
Innehåll
Kursen avser att ge studenterna en förståelse för vad miljökonsekvensbeskrivning och miljöbedömning innebär och syftet med att göra MKB/miljöbedömning. Kursen är uppbyggd kring föreläsningar, övningar, seminarier, litteraturstudier och ett projektarbete. Innehållsmässigt ligger fokus på olika miljöaspekters hantering i MKB och de olika aktörernas roller i MKB-processen. Lagar och regelverk kring MKB och miljöbedömning och de planerings- och beslutsprocesser i vilka de används är också centrala i kursen. Kursen innehåller också övningar som syftar till bättre förståelse för viktiga moment i MKB. Studenterna tillämpar sina grundutbildningskunskaper i ett mindre mkb-projekt.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationsformerna är skriftlig tentamen, redovisning av övningar och projekt samt aktivt deltagande vid seminarier. Fordringar för godkänd kurs är godkänd tentamen, godkända övningsuppgifter/projekt samt aktivt deltagande vid seminarier.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.