Experimentella metoder i ekonomi
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2021-01-31
Andra kursvärderingar för NA0185
Kursplan
NA0185 Experimentella metoder i ekonomi, 7,5 Hp
Experimental methods for economics and business studiesKursplan fastställd
2018-11-26Ämnen
Företagsekonomi NationalekonomiUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 180 hp på grundnivå, varav minst 90 hp i företagsekonomi eller nationalekonomi. 15 hp mikroekonomi ska ingå samt 15 hp statistik, alternativt 5 hp matematik och 5 hp statistik. Kunskaper motsvarande Engelska 6.Mål
Kursen syftar till att ge en introduktion till experimentella metoder inom nationalekonomi och företagsekonomi, inklusive samtida tillämpningar. I synnerhet illustreras i kursen hur experiment kan användas för att hantera problem kring identifiering som på grund av endogenitet ofta finns i icke-experimentella data. En stor del av kursen går ut på planering, deltagande och genomförande av ekonomiska experiment för att på så sätt erhålla praktiskt kunskap kring denna typ av ansats.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Designa, programmera, genomföra och utvärdera ett experiment inom ämnena nationalekonomi och företagsekonomi.
Innehåll
Kursen genomförs med hjälp av föreläsningar, övningar och ett obligatoriskt projektarbete i grupp.Kursen innehåller följande delar:
Introduktion: Vad är national- och företagsekonomiska experiment och varför ska man använda dem?
Experiment relaterade till marknad och spelteori.
Beslutsteori och experiment.
Fält- och enkätbaserade experiment.
Principer inom experiment: validitet, kontroll och begränsningar.
Val av experimentell design – deltagare, upprepning, matching och incitament.
Programmering av datorbaserat experiment i programmet zTree.
Genomföra experiment – instruktioner, test, rekrytering, experimentella sessioner.
Mättekniker och analys – att härleda uppfattningar, riskattityder och sociala preferenser.
Utvärdering och analys av experimentell data – en introduktion.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen.Godkänt projektarbete.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
Förkunskapskraven kan även uppfyllas genom fyra års avslutade studier på jägmästarprogrammet med fördjupning inom företagsekonomi.Förkunskapskraven kan även uppfyllas genom att studenter som är antagna till agronomprogrammet har kunskaper motsvarande 180 hp på grundnivå varav minst 60 hp i företagsekonomi eller nationalekonomi samt har läst antingen kurserna FÖ0449 (Företagsbeslut & mikroekonomi) och FÖ0373 (Lantbruksekonomi och driftsplanering) eller kursen NA0179 (Econometrics and programming). Kunskaper motsvarande Engelska 6.
För studenter som antagits ht 2015 eller tidigare kan kravet på FÖ0449 ersättas av kursen FÖ0395 och kravet på NA0179 kan ersättas med NA0161.