Förmedling av skogs- och jordbruksfastigheter
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2021-05-30 och 2021-06-20Andra kursvärderingar för SG0196
Läsåret 2018/2019
Förmedling av skogs- och jordbruksfastigheter (SG0196-10004), Skinnskatteberg 2018-09-03 - 2019-06-09Läsåret 2016/2017
Förmedling av skogs- och jordbruksfastigheter (SG0196-10004), Skinnskatteberg 2016-08-29 - 2017-06-04Kursplan
SG0196 Förmedling av skogs- och jordbruksfastigheter, 30,0 Hp
Real Estate Agency and BrokeringKursplan fastställd
2015-11-25Ämnen
Skogsvetenskap SkogshushållningUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Del 1 | 15,00 | 1002 |
Del II | 15,00 | 1003 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G2F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande75 hp skogsvetenskap eller
75 hp skogshushållning eller
75 hp lantbruksvetenskap eller
75 hp på grundnivå inom något av de fem agronomprogrammen.
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:1. Redogöra för fastighets- och bostadsmarknaden, i synnerhet marknaden för skogs- och jordbruksfastigheter
2. Redogöra för och tillämpa fastighetsmäklarlagen och andra rättsliga principer för verksamheten, inklusive för kursen relevant lagstiftning, samt redogöra för god fastighetsmäklarsed och diskutera hur denna förhåller sig till en vardagligare tolkning av moral och etik.
3. Beskriva förmedlingsprocessen och dess aktörer.
4. Förstå och redogöra för fastighetsförmedling i ett internationellt perspektiv.
5. Skriva ett PM baserat på information från litteratur, kurs samt internet med tillhörande adekvvat notapparat och källhänvisningar.
Innehåll
Kursen beskriver och ger insikter i marknaderna för lantbruk, småhus och bostadsrätter bland annat med avseende på aktörer, myndigheter och organisationer och deras roller. Fastighetsmäklarlagen, marknadsföringslagen, diskrimineringslagen och annan för uppdraget viktig lagstiftning tas upp i praktisk tillämpning. Stor vikt ägnas mäklaruppdragets olika huvudmoment, från intag till slutuppgörelse, moral och etik i samband med förmedling av fast egendom, internationell fastighetsförmedling. Specifika hjälpmedel i förmedlingsarbetet som IT-stöd, informationssystem och GIS behandlas översiktligt, samt tillämpning av beteendevetenskap vid fastighetsförmedling, hur kundrelationer byggs upp och hur förhandlingar genomförs, vidare hur olika typer av psykologiskt känsliga situationer hanteras i en förmedlingssituation. Deltagande i övningar, inlämningsuppgifter och skriftlig tentamen är obligatoriska moment i kursen.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända tentamina och godkända inlämningsuppgifter, samt aktivt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
Den studerandes prestation värderas i 4 olika bedömningsområden. Betyget på kursen bygger på en helhetsbedömning med utgångspunkt i de olika bedömningsområdena. Bedömningsområde 2 och 3 väger tyngst i den värderingen. Examinatorn avgör om enstaka styrkor och svagheter kan kompensera varandra.För att en student ska kunna få högre betyg än godkänd (4 eller 5) skall examinerande moment i kursen vara avklarade inom av examinator utsatt tid. Datum och tid anges i betygskriterierna för respektive bedömningsområde. Sådan tidsfrist ska alltid inkludera första omtentamenstillfälle.
Ett godkänt resultat på en tentamen eller annan examination går ej att tentera om eller på annat sätt göra om för högre betyg.