Marklära, hydrologi och meteorologi
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för SG0211
Kursplan
SG0211 Marklära, hydrologi och meteorologi, 7,5 Hp
Soil Science, hydrology and meteorologyKursplan fastställd
2017-11-15Ämnen
Markvetenskap SkogsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G2F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarandeGymnasiekunskaper
- Biologi 2 och
- Kemi 2
samt på grundnivå
- 60 hp skogsvetenskap inklusive 7,5 hp kemi och 7,5 markvetenskap eller
- 60 hp biologi inklusive 15 hp kemi och 7,5 hp markvetenskap eller
- 60 hp biologi inklusive 15 hp kemi och 7,5 hp geovetenskap eller
- 60 hp geovetenskap inklusive 15 hp kemi
Mål
Kursen syftar till att ge studenten en helhetsbild, innefattande både skogslandskapets övergripande meteorologiska och hydrologiska processer såsom energi- och vattenbalansen, och fördjupade kunskaper om fysikaliska, kemiska och biologiska processer i marken.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för energi- och vattenbalansen och dess olika komponenter över olika vegetationsytor.
- diskutera olika skogsbruksåtgärders effekter på energi- och vattenbalansensen inom ett givet område.
- beskriva markens beståndsdelar och viktigaste organismgrupper, samt deras funktion i systemet.
- redogöra för vattnets bindning och tillgänglighet för vegetationen, grundvattnets rörelser i marken, samt huvuddragen i markens luftväxling.
- redogöra för centrala kemiska och biologiska markprocesser, framför allt de som är kopplade till systemets näringsomsättning och förstå hur de är kopplade till markens produktionsförmåga.
- diskutera hur olika miljöfaktorer såsom tillgång på vatten, närings- och energisubstrat, samt temperatur-, pH- och redoxförhållanden, påverkar markprocessernas hastighet och riktning.
Innehåll
Det pedagogiska upplägget är föreläsningar, individuella litteraturstudier och organiserade gruppdiskussioner. Gruppdiskussionerna sker i en form som benämns SIG (Studier i Grupp), enligt särskilda instruktioner. Större delavsnitt i kursen avslutas med frågestyrda seminarier. För vissa ämnesavsnitt kompletteras denna pedagogik med övningar.Det ämnesmässiga innehållet innefattar momenten meteorologi, hydrologi, markfysik, markkemi och markbiologi inklusive mikrobiologi. Schemalagda övningar och gruppdiskussioner är obligatoriska moment.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen och godkända redovisningar av övningar. Deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
Studenter som läser på jägmästarprogrammet erhåller kunskaper i markvetenskap inom kursen Skog, mark och skogsbruk 15 hp och kemi inom kursen Skogsekosystemets kemiska grunder, 15hp.SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och
färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika
miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens
upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se
SLUs hemsida, www.slu.se