Fjärranalys och skoglig inventering
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för SG0227
Läsåret 2023/2024
Fjärranalys och skoglig inventering (SG0227-40029)
2024-03-20 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Fjärranalys och skoglig inventering (SG0227-40111)
2023-03-22 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Fjärranalys och skoglig inventering (SG0227-40012)
2022-03-24 - 2022-06-05
Läsåret 2020/2021
Fjärranalys och skoglig inventering (SG0227-40006)
2021-03-24 - 2021-06-06
Läsåret 2019/2020
Fjärranalys och skoglig inventering (SG0227-40013)
2020-03-25 - 2020-06-07
Läsåret 2018/2019
Fjärranalys och skoglig inventering (SG0227-30219)
2019-01-21 - 2019-03-25
Kursplan och övrig information
Kursplan
SG0227 Fjärranalys och skoglig inventering, 15,0 Hp
Remote Sensing and Forest InventoryÄmnen
Skogsvetenskap Biologi BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
A1N
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper på grundnivå motsvarande 120 hp varav- 90 hp skogsvetenskap, eller
- 90 hp biologi eller
- 90 hp naturresurshushållning
och
- 5 hp GIT och 5 hp statistik
och
- Engelska 6
Mål
Syftet med kursen är att studenten förvärvar teoretisk och praktisk kunskap om att arbeta med data från fjärranalys och fältinventering, samt hur dessa kombineras för att hantera frågeställningar kopplade till skogsbruk och skogsekosystem.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
redogöra för syften och metoder för datainsamling via fjärranalys och fältinventering med syfte att hantera frågor om skogsbruk och skogsekosystem.
förklara de fysikaliska grunderna för fjärranalys av vegetation i allmänhet och skogar i synnerhet
förklara och tillämpa stegen i bearbetning av fjärranalysdata genom att samla in och iordningställa data, primärbearbetning, klassificering, skattning, upptäcka förändringar och skattning av tillförlitlighet för olika fjärranalytiska datakällor och integrerade fältinventeringsdata.
välja och motivera lämpliga datakällor och metoder med hänsyn till tillämpning, skala, datakvalitet och kostnad samt kritiskt värdera den framtagna informationen.
självständigt planera, genomföra och analysera inventeringar lämpliga för organisationer och företag verksamma inom skogsbruk och naturvård.
identifiera utvecklingstrender för fjärranalys och skogsinventering såväl i Sverige som internationellt.
Innehåll
Kursen tar upp aktuella teorier genom föreläsningar och litteratur och tillämpningar, inklusive datorövningar, som används inom fjärranalys och skogsinventering, hur dessa datakällor integreras samt deras användning i olika applikationer från skogsföretagens inventeringar till globala inventeringar av växthusgaser. Vanliga fjärranalysdata är flygbilder, satellitbilder och laserskannerdata. Vidare ingår gästföreläsningar av personer från skogsföretag, studentledda seminarier för fördjupad förståelse av kursinnehållet, samt kunskap om forskning i Sverige och internationellt via studier av vetenskapliga skrifter samt kontakter med forskare. Kursens fokus är på skogsbrukets och samhällets behov av data och information för olika slags beslut, främst för beslut om skogliga åtgärder. Tillämpningar och rollen av fjärranalysdata inom fortlöpandemiljöanalys och som verktyg för att nå hållbarhetsmålen beaktas. Kursen innefattar också bearbetning av fjärranalysdata och datainsamling för ekologiska och miljömässiga tillämpningar, kopplade till Sveriges miljöövervakningsprogram (t.ex. riksskogstaxeringen och nationell inventering av landskapet i Sverige – NILS). Kursen avslutas med gruppvisa projektarbeten om hur fjärranalys och fältinventering kombineras för att ta fram information för att belysa speciella frågeställningar. Obligatoriska moment är övningar, seminarier, grupparbeten, deltentamen och sluttentamen.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Deltagande i obligatoriska moment. Godkända skriftliga tentamina. Godkänt projektarbete samt godkänd muntlig och skriftlig presentation.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Programkurserna Praktisk skogsbruk 15 hp och Skogspolitik och naturvård 15 innehåller minst 5 hp GIT för studenter på jägmästarprogrammet. Statistik läses inom prorgamkursen SG0204 Statistik och inventering och ger tillräckliga förkunskaper i statistik.Grundläggande kunskaper om inventering är önskvärda men inget krav.
Kursen får inte kombineras med distanskursen "Laserskanning och digitalfotogrammetri i skogsbruk" i en skoglig examen. Remote Sensing och Forest Inventory innehåller vissa liknande moment som distanskursen, men ger fördjupande kunskaper inom ämnet.
SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och
färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika
miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens
upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se
SLUs hemsida, www.slu.se.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skoglig resurshushållning