Skoglig föryngring
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SG0255
Kursplan
SG0255 Skoglig föryngring, 7,5 Hp
Forest RegenerationKursplan fastställd
2019-02-14Ämnen
Skogsvetenskap SkogshushållningUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper på grundnivå motsvarande 120 hp, varav minst- 60 hp lantbruksvetenskap eller
- 60 hp biologi eller
- 60 hp miljövetenskap eller
- 60 hp skogshushållning eller
- 60 hp skogsvetenskap eller
- 60 hp trädgårdsvetenskap eller
- 60 hp landskapsarkitektur
och Engelska 6.
Mål
Kursens övergripande mål är att förmedla en helhetsbild på hela föryngringskedjan, från frö till etablerat träd, och att ge studenterna insikt i komplexiteten av det moderna skogsbrukets föryngringsmetoder.Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- Beskriva och analysera föryngringsmetoder som används i dagens skogsbruk i norra Europa
- Analysera olika föryngringsmetoder med tanke på hållbar utveckling
- Mäta och utvärdera vitalitet och tillväxt av planterade plantor
- Planera ett skogligt föryngringsförsök och utvärdera resultatet
Innehåll
Kursen förmedlar en helhetsbild på hela föryngringskedjan, från frö till etablerat träd.Under kursen kommer nya rön och kunskap i planttyper, planteringstekniker och markberedning att diskuteras, utvärderas och kopplas till en förståelse i plantors ekofysiologi samt ståndortsfaktorer. Kursen behandlar också försöksdesign och tekniker för plantmätning, samt analys av föryngringens tillväxt och vitalitet.
Kursen är en distanskurs på halvfart, schemalagd på sommarterminen. I slutet av kursen ligger en vecka med obligatoriska fältövningar. I övrigt är kursinformation och interaktion mellan lärare och studenter förlagt till kursportalen med en första introduktion vid terminens start. Varje student kommer att ansvara för en litteraturstudie och ett eget fältprojekt med inmätning och uppföljning av plantor från början av sommaren fram till kursens slut.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För att bli godkänd på kursen krävs godkänd skriftlig inlämningsuppgift baserad på litteraturstudier, godkänd skriftlig inlämningsuppgift med redovisning av ett fältprojekt samt deltagande i obligatoriska fältövningar.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.