Skogsbruk och virkesproduktion
I momentet skogsskötsel belyses och diskuteras olika skötselåtgärder från föryngring till slutavverkning och ekonomin i de olika stegen. Vanligt förekommande system för avverkning och transporter presenteras och analyseras. De olika virkessortimenten på marknaden belyses liksom olika etablerade handelsformer för virkesråvara. Kursen bygger på litteraturstudier, föreläsningar av såväl interna lärare som gästföreläsare. För vissa moment ingår praktiska övningar. Kursen omfattar även 3 dagars studiebesök i syfte att belysa praktiskt skogsbruk.
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2021-03-16 och 2021-04-06Andra kursvärderingar för SH0158
Kursplan
SH0158 Skogsbruk och virkesproduktion, 7,5 Hp
Forestry and WoodproductionKursplan fastställd
2016-12-02Ämnen
SkogshushållningUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Skogshushållning | 7,50 | 1002 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G2F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 60 hp kurser på grundnivå.Mål
Det övergripande målet med kursen är att studenterna i sin framtida yrkesroll ska ha kunskap om svenskt skogsbruk dess förvaltning och produktion.Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- beskriva skogstillståndet i Sverige med hänsyn till ägarstruktur, tillväxt och avverkning,
- översiktligt analysera skogsproduktionens förutsättningar i Sverige
- redogöra för de metoder efter vilka svenskt skogsbruk bedrivs avseende skogsproduktion, avverkning och transporter,
- beskriva de produkter som skogsbruket levererar till industriella användare
- tillämpa grundläggande skogliga kalkyler
- redogöra för hur allmänna intressen, som rekreation och artbevarande påverkar svenskt skogsbruk
- Skriftligt redogöra för fördjupad förståelse inom en vald del av kursens i övrigt breda innehåll
Innehåll
Kursen ger en översikt av hur skogsbruk bedrivs i de nordiska länderna och omfattar hela kedjan från plantskola till avverkning. Kursen inleds med en skogshistorisk överblick från de senaste hundrafemtio åren. De aktuella skogstillståndet i landet avseende bl a virkesvolymer, trädslag, åldersklasser, geografisk fördelning redovisas. Andra allmänna intressen som kan påverka skogsskötseln och virkesproduktionen presenteras och diskuteras.I momentet skogsskötsel belyses och diskuteras olika skötselåtgärder från föryngring till slutavverkning och ekonomin i de olika stegen. Vanligt förekommande system för avverkning och transporter presenteras och analyseras. De olika virkessortimenten på marknaden belyses liksom olika etablerade handelsformer för virkesråvara. Kursen bygger på litteraturstudier, föreläsningar av såväl interna lärare som gästföreläsare. Ett skriftligt arbete där studenten fördjupar sig inom en mindre del av kursens innehåll ingår. Färdighetstränande övningar i mindre grupper förekommer motsvarande ca 20 timmar. I kursen ingår en obligatorisk studieresa på 3 dagar förutsatt att finansiering för denna resa kan ordnas.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen och godkända övningsuppgifter samt aktivt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.