Kolning och skogshistoria
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SH0160-50035 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SH0160
Läsåret 2022/2023
Kolning och skogshistoria (SH0160-50055)
2023-06-12 - 2023-08-27
Läsåret 2021/2022
Kolning och skogshistoria (SH0160-50010)
2022-06-13 - 2022-08-28
Läsåret 2020/2021
Kolning och skogshistoria (SH0160-50002)
2021-06-14 - 2021-08-22
Läsåret 2018/2019
Kolning och skogshistoria (SH0160-50040)
2019-06-10 - 2019-09-01
Kursplan och övrig information
Kursplan
SH0160 Kolning och skogshistoria, 7,5 Hp
Charcoal Production and Forest HistoryÄmnen
Skogshushållning SkogshushållningUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande minst 30 hp på grundnivå.Mål
Kursen syftar till att skapa förståelse för det svenska skogsbrukets historia samt ge praktisk och teoretisk kunskap om milkolning och dess betydelse för samhällsutvecklingen. Kursen kommer att ha en naturlig tyngdpunkt på kolning och dess betydelse samt ge möjlighet till fördjupning inom något skogshistoriskt ämnesområde.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
översiktligt beskriva det svenska skogsbrukets historia samt utförligt redogöra för något skogshistoriskt ämnesområde genom eget valt arbete
redogöra för kolningens historia samt dess betydelse för skogsbruk och järnhantering
redogöra för kolningsprocessen och centrala begrepp som förekommer i samband med kolning
beskriva och analysera de energiflöden och den resurshushållning som kolningsbruket var en del av
praktiskt framställa träkol genom resning, kolning och rivning av en kolmila
Innehåll
Kursen inleds med ett obligatoriskt seminarium med föreläsningar om kolningens historia samt dess ekonomiska och energimässiga betydelse. I samband med seminariet genomförs en exkursion med besök på några platser för att ge perspektiv på träkolsanvändning samt järnhanteringens historiska betydelse. I kursen ingår egna litteraturstudier i skogshistoria vilka ska resultera i en skriftlig rapport med muntlig redovisning vid obligatoriskt slutseminarium. Kolningsprocessen, från resning av kolmila till färdig kol, övas praktiskt under ledning av erfarna kolare.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Aktivt deltagande vid föreläsning och exkursion. Aktivt medverkande vid resning, kolning och rivning av kolmila. Godkänd skriftlig rapport samt godkänd muntlig presentation av densamma och dessutom deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen genomförs på distans med fem obligatoriska fysiska sammankomster i Skinnskatteberg. Den första sammankomsten (en dag i juni) består av kursintroduktion och föreläsningar om skogshistoria. Tillfälle två (en dag i juli) ägnas åt att belysa sambandet mellan gruvdrift, kolning, järnframställning och vidareförädling. Tillfälle tre, fyra och fem infaller under den tvåveckorsperiod i augusti när kolmilan reses, kolas och därefter rivs. Det innebär att studenten aktivt deltar i tre viktiga moment i kolningen; byggandet av milan, kolningsprocessen och tillvaratagandet av det färdiga kolet. I samband med den femte sammankomsten genomförs ett seminarium då studenternas projekt redovisas och resultatet av kolningen presenteras.SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och
färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika
miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens
upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs
hemsida, www.slu.se
Ansvarig institution/motsvarande
Skogsmästarskolan