Skogsskötsel 1
- kunna föreslå alternativa lösningar för skogsskötsel
- kunna konsekvensbedöma dessa samt
- kunna planera, organisera och genomföra åtgärder.
Mest tonvikt läggs vid skogsföryngring efter en slutavverkning.
Kursplan
SH0162 Skogsskötsel 1, 15,0 Hp
Silviculture IKursplan fastställd
2020-11-11Utbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G1F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier samt- Skoglig grundutbildning och
- Yrkeserfarenhet motsvarande 6 månader och
- Kunskaper motsvarande 30 hp i skogshushållning eller kunskaper motsvarande 30 hp i skogsvetenskap.
Mål
Kursen syftar till att skapa förståelse för hur man bedriver en ändamålsenlig skogsskötsel, utifrån samhällets styrmedel och skogsägarens mål. Kursen har en tydlig yrkesförberedande inriktning med ett betydande inslag av fältövningar samt exkursioner, studieresor och andra undervisningsinslag tillsammans med representanter för skogsbranschen.Den studerande ska efter slutförd kurs kunna
- redogöra för olika skogsbrukssätt samt beskriva ekologiska, ekonomiska och sociala konsekvenser av dessa
- redogöra för skogsbrukets förutsättningar i olika delar av Sverige
- tillämpa centrala begrepp kopplade till skogsproduktion samt kunna samla in och med statistiska metoder utvärdera data
- tillämpa kunskaper om miljöhänsyn vid skogsbruk samt särskilt behärska metoder för att motverka uppkomsten av skador på mark och vattendrag
- redogöra för olika metoder för skogsföryngring samt ha kännedom om vilka beslutsunderlag som påverkar valet av trädslag
- redogöra för processer avseende skogsträdsförädling och framställning av skogsodlingsmaterial
- redogöra för vanligt förekommande skogsskador och resonera kring skötselåtgärder för att hantera dessa.
Innehåll
Skogsskötsel 1 behandlar hur man utifrån samhällets styrmedel och skogsägarens mål och värderingar väljer strategier och metoder för att skapa önskade skogstillstånd. Kursen tillämpar och utvecklar de kunskaper och färdigheter som studenterna skaffat sig under utbildningens första år, bland annat inom marklära, klimatologi, skogsbiologi, mätningslära samt teknik.Kursen är tydligt yrkesförberedande och stor vikt läggs på möten med yrkesverksamma, vilka står för beprövad erfarenhet. Fyra av kursens tio veckor utgörs av studieresor i norra och södra Sverige. Kursens tillämpade inriktning och det betydande inslaget av aktiviteter där kunskap omsätts till praktisk handling innebär att kursen innehåller obligatoriska moment i form av resor, fältövningar och föreläsningar. Omfattning av obligatoriska moment beskrivs på kurshemsida och vid kursstart.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända muntliga och skriftliga redovisningar, godkända skriftliga tentamina samt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.