Grundläggande statistik med tillämpningar inom naturvetenskap
Kursplan
ST0060 Grundläggande statistik med tillämpningar inom naturvetenskap, 7,5 Hp
Basic Statistics with Applications to Natural SciencesKursplan fastställd
2020-11-12Utbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå och• Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
• Naturkunskap 2*
*Biologi 1 + Fysik 1a (eller Fysik 1b1 + 1b2) + Kemi 1 ersätter Naturkunskap 2
Mål
Kursen ska ge studenterna grundläggande kunskaper då det gäller terminologi, teori och tillämpningar inom statistiken. Speciellt fokus läggs på att förstå teorin och idéerna bakom de statistiska metoder som används inom naturvetenskapliga tillämpningar.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- visa förmåga att planera, presentera, analysera och diskutera ett experiment i statistiska termer
- beskriva och förklara grunderna för statistiska metoder och dess sannolikhetsteoretiska bas
- identifiera den statistiska frågeställningen i ett problem och tillämpa en lämplig statistisk metod för att besvara frågeställningen
- analysera enklare försök med hjälp av ett statistiskt programpaket.
Innehåll
Kursen innehåller den grund i sannolikhetsteori som anses nödvändig för att förstå grunderna i de statistiska metoderna senare i kursen. Statistiken koncentreras framförallt på försöksplanering samt konfidensintervall och hypotestest i olika experiment med en responsvariabel. Några av de begrepp som behandlas ärt-test, Chitvå-test, variansanalys och regression.
Kursen bygger på föreläsningar, övningar och projekt. Övningarna består i diskussioner, räkneövningar och datorövningar. Ett eller flera projektarbeten som genomförs med hjälp av dator ska utföras och presenteras skriftligt.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationen består av skriftlig tentamen samt redovisning av obligatoriska projektarbeten. För godkänd kurs fordras godkänd tentamen och godkända projektarbeten.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.