Ny sökning
SV0004

Skogens ekologi och produktionsförmåga - begränsningar och möjligheter

Kursen avhandlar huvudsakligen svenska förhållanden, men ger även insikt om skog och skogsbrukets förutsättningar i andra delar av världen. Vid föreläsningar, gruppövningar, inlämningsuppgifter och redovisning av projektarbeten behandlas



  • organismers anpassningar till sin miljö och hur dessa påverkar struktur och dynamik i skogliga ekosystem.



  • grundläggande begrepp och processer inom markvetenskap och ekologi med betydelse för för tillväxt och biologiskmångfald hos träd och andra organismer i skogen



  • grundläggande principer för de biogeokemiska kretsloppen (t ex de för kol och kväve), energiflöden, samt faktorer och processer som reglerar skogens primärproduktion och biologiska mångfald



  • faktorer som möjliggör och begränsar skogens olika värden och introduktion till hur skogsbruk och skötselåtgärder samspelar med ståndortens (växtplatsens) produktionsförutsättningar



  • hur man förbereder och genomför en muntlig presentation.




Obligatoriska moment utgörs av redovisning av eget projektarbete och deltagande vid andras projektredovisningar.


Information från kursledaren

Hej igen!

Vi har nu beslutat att ha större delen av kursen digitalt, av smittskyddsskäl. Det är tråkigt, men vi bedömer att detta är nödvändigt. Och ämnet är av en sådan karaktär att det funkar att ha mycket digitalt. Det innebär att föreläsningar hålls via zoom på de tider som anges i schemat. För projektarbetet får studentgrupperna själva avgöra i vilken mån de vill träffas fysiskt (på Ultuna eller någon annanstans) eller via zoom. Exkursioner, övningar och seminarium planerar vi att ha på plats. Tentamen görs som en hemtenta.

Förändringar i åtgärderna för att minska risken för smittspridning kan göras under kursens gång.

/Thomas

Hej!

Och välkomna till kursen i Skogens ekologi och produktionsförmåga. Jag har länge önskat att vi skall ha mer skoglig undervisning på Ultuna, så jag ser verkligen fram emot att nu få leda en ny skoglig kurs här.

Det är bra om ni redan till kursstart har skaffat kursboken Grundbok för skogsbrukare.

I stora drag kommer schemat att se ut så här: på förmiddagarna är det föreläsningar på plats i Ultuna, medan det på eftermiddagarna är ett mera blandat program, med ett projektarbete, övningar och exkursioner. Exkursionerna kommer att vara korta och inom närområdet.

Jag är kursledare och professor vid Institutionen för ekologi. Nils Högberg är från Institutionen för skogens mykologi och växtpatologi och kommer att undervisa mycket i början av kursen. Några andra forskare från Inst. f Ekologi kommer också att medverka: Jan Bengtsson, Henrik Andrén och Maartje Klapwijk.

/Thomas

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

SV0004-30301 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

  1. Grundbok för skogsbrukare. Fakta om skog och skogsbruk Kommentar: Utgiven av Skogsstyrelsen, och kan beställas direkt från dem. Den aktuella upplagan är från 2013, som är den fjärde.

Den här boken kommer ni att behöva under hela kursen, så se till att ni har tillgång till den från kursens första dag.

  1. Rapporter samt enstaka kapitel från olika läroböcker Kommentar: På kursens hemsida i Canvas kommer det att finnas detaljerad information om detta, samt pdf-filer. Behöver ni information om denna litteratur före kursstart, hör av er till Thomas Ranius, som är kursledare.
  2. Videoklipp från Youtube Kommentar: Vi kommer att använda flera videoklipp från Youtube. Länkar kommer att finnas på kursens Canvas-sida. Behöver ni information om dessa videoklipp före kursstart, hör av er till Thomas Ranius, som är kursledare.
  3. Vetenskapliga artiklar till ett litteraturseminarium Kommentar: Inför ett litteraturseminarium kommer alla studenter att läsa en vetenskaplig artikel. Alla instruktioner kommer att finnas på kursens Canvas-hemsida. Behöver du information om detta före kursstart, hör av dig till Thomas Ranius, som är kursledare.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Nej Kursen ges som en programkurs: Skogsekonomi (kandidat) Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19027 SEK Nivå: G1N
Ämne: Skogsbruksvetenskap Skogsbruksvetenskap
Kurskod: SV0004 Anmälningskod: SLU-30301 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för ekologi Studietakt: 100%