Ny sökning
SV0018

Skogens ekologi och produktionsförmåga

Kursen avhandlar huvudsakligen svenska förhållanden, men ger även insikt om skog och skogsbrukets förutsättningar i andra delar av världen. Vid föreläsningar, gruppövningar, inlämningsuppgifter och redovisning av projektarbeten behandlas



  • organismers anpassningar till sin miljö och hur dessa påverkar struktur och dynamik i skogliga ekosystem



  • grundläggande begrepp och processer inom markvetenskap och ekologi med betydelse för för tillväxt och biologiskmångfald hos träd och andra organismer i skogen



  • grundläggande principer för de biogeokemiska kretsloppen (t ex de för kol och kväve), energiflöden, samt faktorer och processer som reglerar skogens primärproduktion och biologiska mångfald



  • faktorer som möjliggör och begränsar skogens olika värden och introduktion till hur skogsbruk och skötselåtgärder samspelar med ståndortens (växtplatsens) produktionsförutsättningar



  • hur man förbereder och genomför en muntlig presentation.




Obligatoriska moment utgörs av redovisning av eget projektarbete och deltagande vid andras projektredovisningar.


Det skogsbruksvetenskapliga innehållet är fördelat på delområden enligt följande:



  • 7,5 hp Naturliga processer


Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

SV0018-30151 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för SV0018

Läsåret 2023/2024

Skogens ekologi och produktionsförmåga (SV0018-30217)

2024-01-15 - 2024-02-14

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

Betygskriterier för SV0018 Skogens ekologi och produktionsförmåga vt 2023

För att bli godkänd på kursen krävs i) godkänd inlämning av projektarbete, ii) godkänd muntlig presentation av projektarbete, samt iii) godkänt resultat på skriftlig tentamen. På inlämningsuppgiften (i och ii) kan man få betyget U eller G. På tentamen (iii) kan man få betyget U, 3, 4 eller 5. När inlämningsuppgiften är godkänd, kommer kursbetyget att vara detsamma som betyget på tentamen.

Både projektarbetet och den skriftliga tentamen testar följande förmågor:

- beskriva de i Sverige vanligt förekommande skogstyperna och skillnader i förutsättningar för skog och skogsbruk mellan olika delar av Sverige.
- redogöra för begrepp inom markvetenskap, hydrologi och klimatologi, samt redogöra för Sveriges berggrund och på skogsmark vanligt förekommande jordarter och jordmåner.
- beskriva kretslopp för kol och de viktigaste växtnäringsämnena i skogsekosystemet.
- beskriva förutsättningar och processer som avgör skogstillväxtens storlek och hur skogsskötsel kan anpassas till dessa förutsättningar.

- redogöra för begrepp inom ekologin samt beskriva ekologiska processer som förklarar utbredning och antal av skogslevande arter, i synnerhet träd, skadegörare, vilt och missgynnade arter i svenska skogslandskap.
- redogöra för hur åtgärder inom skogsbruket påverkar biologisk mångfald och leveransen av olika ekosystemtjänster.

Den muntliga presentationen av projektarbetet testar också förmågan att:
- förbereda och genomföra en muntlig redovisning.

För betyget 3 krävs att man har uppvisat samtliga förmågor enligt ovan. Det räcker med redogörelser på en översiktlig nivå, och att man beskriver mera grundläggande begrepp.

För betyget 4 krävs att man har visat upp samtliga förmågor som krävs för betyg 3, men utöver det skall man på tentamen ha visat upp en bredare (t ex genom att man beskriva fler begrepp och mera detaljer om olika företeelser) och i viss mån också djupare kunskap (t ex förståelse av processer som orsakar olika mönster och förmåga att diskutera olika perspektiv och osäkerhet i kunskap och för- och nackdelar med olika handlingsalternativ) för flertalet av de sex förmågor som listas ovan.

För betyget 5 krävs att man har visat upp samtliga förmågor som krävs för betyg 4, men utöver det skall man på tentamen också ha visat upp en betydligt bredare och djupare kunskap för flera av de sex förmågor som listas ovan.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Skogsekonomi (kandidat) Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19030 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Skogsbruksvetenskap Biologi
Kurskod: SV0018 Anmälningskod: SLU-30151 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för ekologi Studietakt: 100%