Skogens värden
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0026 Skogens värden, 15,0 Hp
The values of the forestÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Statistik och vetenskaplig metod | 5,0 | 0001 |
Ekonomi 1, för skogsägande och entreprenörskap | 5,0 | 0002 |
Skogen, näringen och samhället | 5,0 | 0003 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå samt\- Matematik 2a, alternativt Matematik 2b, alternativt Matematik 2c
\- Naturkunskap 2
\- Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1
\- Skoglig grundutbildning och
\- Skoglig yrkeserfarenhet motsvarande 6 månader.
Mål
*Kursen syftar till att belysa de olika värden naturresursen skog har. Med värden avses här såväl ekonomiska, ekologiska som sociala värden. *
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för skogens olika värden och dess intressenter
- exemplifiera hur naturresursen skog används och förädlas som industri- och energiråvara, samt exemplifiera hur den nyttjas för rekreation och bevarande
- redogöra för skogsbrukets skilda yrkesroller, näringens företags- och organisationsstrukturer samt kunna beskriva och diskutera skogssektorns förväntningar och arbete med jämställdhet och lika villkorsfrågor
- samla in, bearbeta och presentera ett statistiskt datamaterial i enlighet med vedertagna kvantitativa och kvalitativa vetenskapliga metoder
- behärska grundläggande sannolikhetsteori, enklare regressionsanalys samt statistisk inferensteori för beräkning av konfidensintervall och genomförande av hypotesprövning
- grundläggande begrepp såsom tillgångar, skulder, eget kapital, intäkter och kostnader och med detta kunna utföra grundläggande redovisning, samt sammanställa och analysera ett enklare bokslut.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursens fokus handlar om skogens ekonomiska, ekologiska och sociala värden. Den exemplifierar också hur skogen används och förädlas som industri- och energiråvara, rekreation och bevarande. Kursen ger kunskaper om skogssektorns olika yrkesroller och hur skogssektorn arbetar med jämställdhet och lika villkor.
Kursen handlar också om hur skogliga fakta och beslutsunderlag kan tas fram och presenteras på ett statistiskt korrekt sätt, samt ger grundläggande kunskaper om ekonomisk redovisning samt förutsättningarna för skogligt företagande och entreprenörskap. Studenten får också träna i akademiskt skrivande samt att söka och värdera kunskap, utifrån en skoglig kontext, på vetenskaplig nivå.
Genomförande
Förutom föreläsningar, litteraturstudier och obligatoriska studiebesök innehåller kursen flera obligatoriska övningar och ett större projektarbete som ska redovisas såväl muntligt som skriftligt.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser
- informationskompetens
- problemlösning
- vetenskapliga metoder
- muntlig kommunikation
- skriftlig kommunikation
- samarbete
- samt tidsplanering.
Följande moment är obligatoriska
- godkända övningsuppgifter
- godkänd skriftlig redovisning (av projektarbete)
- godkänd muntlig redovisning (av projektarbete).
Samverkan med det omgivande samhället sker genom medverkan av externa föreläsare, studiebesök, studentkontakter med företag, myndigheter och organisationer.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkända skriftliga tentamina.
- Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är en av de åtta obligatoriska kurser som ingår i skogsmästarprogrammets första två år. Kursen kan inte läsas på distans eller som fristående kurs.Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Skogsmästarskolan
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Litteraturlista, kurs ”Skogens värden**” - Höstterminen 2024**
**Litteratur - *”S******tatistik och vetenskaplig metod”***** \- 5 hp (Staffan Stenhag).**
Kompendier, skrivna av Staffan Stenhag, vilka tillhandahålls som PDF:er men som även kan beställas inbundna från Skogsmästarskolan:
Åt skogen med statistik
Instruktioner för Excel 2016
Litteratur - ”Ekonomi 1, för skogsägande och entreprenörskap” - 5 hp (Carina Sándor).
Företagsekonomi 100 av Skärvad & Olsson, Liber förlag - senaste utgåva
**Litteratur - *”Skogen, näringen och samhället” *\- 5 hp (Börje Börjesson).**
Skogsbruk och skogsindustri i nationellt och internationellt perspektiv - Ordlistor, faktasamlingar och branschstatistik (hemsidor och länkar enligt senare information och anvisningar)