Skogliga beslutsunderlag och fjärranalys
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0029 Skogliga beslutsunderlag och fjärranalys, 15,0 Hp
Forestry decision-making bases and remote sensingÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå samt\- Matematik 2a, alternativt Matematik 2b, alternativt Matematik 2c
\- Naturkunskap 2
\- Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1
\- Skoglig grundutbildning och
\- Skoglig yrkeserfarenhet motsvarande 6 månader.
Mål
Syftet med kursen är att kursdeltagarna ska lära sig mer om samhällets och specifikt skogsbrukets behov av data och information för olika slags beslut. Kursen ska ge grundläggande kunskaper i virkeslära, olika typer av ekonomiska begrepp och kalkyler, samt GIT och fjärranalys. Hållbar utveckling berörs.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- identifiera och redogöra för virkesegenskaper hos olika träslag
- enklare naturvetenskapliga metoder för att genomföra och enligt vetenskaplig praxis dokumentera kontrollerade experiment
- utföra i skogsbruket vanliga ekonomiska kalkyler (kostnads- och intäktsanalys, resultatplanering, investeringskalkyler resursberäkningar och maskinkostnadskalkyler),
- göra finansiella analyser och budgetar för ett mindre företag i skogsbranschen
- redogöra för grundläggande teorier om kapitalanskaffning, försäkringar och de skatter som berör det enskilda skogsägandet
- använda bilder, kartor och databaser för att skaffa fram och analysera lägesbunden information relevant för skogsbruket
- presentera geografiska data i form av olika typer av kartor och redogöra för grundläggande begrepp och betraktelsesätt inom fjärranalys
- beskriva olika metoder för datainsamling med fjärranalys samt känna till metodernas precision och vilka variabler som de genererar data för
- redogöra för vilka datakällor, av intresse för skogssektorn, som finns tillgängliga samt deras grundläggande egenskaper.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
I denna kurs läggs fokus på samhällets och specifikt på skogsbrukets behov av data och information för olika slags beslut. Det handlar dels om skogsägarens och skogsföretagens behov av ekonomiska underlag och hur man gör olika redovisningar och kalkyler i samband med detta, t.ex. investeringskalkyler. Grunder ges i virkeslära och de olika träslagens virkesegenskaper, med fokus på vidareförädling. Kursen inkluderar även olika tekniker för att samla in lägesbundna data gällande skogliga åtgärder och samhällets behov av fortlöpande miljöanalys, som underlag för att nå uppsatta hållbarhetsmål. Här behandlas olika metoder för datainsamling med fjärranalys samt grunderna inom den geografiska informations-teknologin (GIT). Arbetet sker i olika digitala program med att skapa projekt och göra enklare GIT-analyser.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, övningsuppgifter och laborationer. Vissa av inlämningsuppgifterna är individuella och andra gruppuppgifter.
I kursen fokuseras särskilt på följande generella kompetenser
- digital informationskompetens
- problemlösning
- arbetsmetoder för genomförande av naturvetenskapliga försök s
- akademiskt skrivande.
Följande moment är obligatoriska
- gästföreläsningar
- inlämningsuppgifter
- laborationer
- gruppuppgifter.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkänd skriftlig tentamen.
- Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är en av de åtta obligatoriska kurser som ingår i skogsmästarprogrammets första två år. Kursen kan inte läsas på distans eller som fristående kurs.Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Skogsmästarskolan