Trävetenskap och träteknologi
Det övergripande målet för kursen är att ge studenterna en fördjupad kunskap om trä och lignocellulosa som råvara för konventionella och moderna teknologiska processer.
Gästföreläsningar, studiebesök och projektrelaterade uppgifter är obligatoriska.
Information från kursledaren
Hi Everybody,
On behalf of the course organizers we would like to welcome you to course and hope very much you will find the lectures and practicals interesting and rewarding. For your information, the introductory lecture will be conducted in the Wood Science Building, Vallvägen 9C that lies in the south east corner of Ultuna campus. You will find instructions on how to get to us with: https://www.slu.se/institutioner/skogens-biomaterial-teknologi/TRV/kontakt-trv/
Looking forward to meeting you,
Nasko & Geoff
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0046 Trävetenskap och träteknologi , 15,0 Hp
Wood Science and TechnologyÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp15 hp inom något av följande ämnen/utbildningsområden:
- skogsbruksvetenskap
- skogsvetenskap
- skogshushållning
- lantbruksvetenskap
- biologi
- teknologi
Engelska 6
Mål
Syftet med kursen är att ge en omfattande översikt över de grundläggande principerna för vedens uppbyggnad och egenskaper, från molekyler till mikro- och makrostruktur med avseende på funktion och tillämpningar i slutprodukter inklusive bioekonomiska aspekter. Det övergripande målet för kursen är att ge studenterna en fördjupad kunskap om trä och lignocellulosa som råvara för konventionella och moderna teknologiska processer.
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
- redogöra för grunden för trämolekyler, nanostrukturen och den makromolekylära strukturen hos träceller och deras betydelse för slutprodukter, antingen som massivt trä, i biokompositer eller som en källa till kemikalier eller energi.
- analysera barrved och lövved på makro- och mikroskopiska nivåer, tillämpa taxonomiska nycklar för identifiering och veta hur man urskiljer illegalt importerade träslag
- analysera och diskutera de mekaniska och fysikaliska egenskaperna hos trämaterial inklusive hållfasthetsprovning, sortering och klassificering och därmed begränsningar för användning av massivträ för olika slutändamål
- kontrastera och kritiskt värdera användning av växtfibermaterial i konventionella och moderna bio-kompositer för olika slutanvändningar och sammanfatta för- och nackdelar jämfört med massivt trä
- diskutera primär och sekundär bearbetning av trä i mekanisk och kemisk massa, samt argumentera konceptet om moderna bioraffinaderier och deras tillämpningar
- jämföra och kritiskt värdera koncepten om naturlig beständighet hos trä och fibermaterial med konventionella och moderna metoder för att förlänga livslängden för trämaterial mot nedbrytning i mark- och ovan marksituationer, inklusive miljörestriktioner och internationella normer för testning
- relatera till den moderna utvecklingen och användning av massivt trä i höga byggnader och brokonstruktioner.
- kommunicera skriftligt och muntligt samt leda seminariediskussioner på aktuell forskning inom området för trävetenskap och teknologi.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen innefattar grundläggande och avancerade egenskaper hos trä, fibermaterial, bio-kompositer, deras hållbarhet och nedbrytning, skydd, behandling och testning. Aspekter av biomaterial modifiering och industriell processteknik kommer också att diskuteras, t.ex. sågverk, massa- och papperstillverkning, bioraffinaderier och framtida potential för ligno-cellulosa i avancerade material.
Genomförande
Kursen innehåller traditionella föreläsningar, praktiska laborationer (t.ex. ljusmikroskopi), demonstrationer (t ex. elektronmikroskopi, träimpregnering, hållfasthetsprovning och beständighetsprovning), studentseminarier (grupparbete) och fältstudier. Studiebesök till lämpliga industrier (t ex kemiskt och mekaniskt massabruk, sågverk, impregneringsanläggning, bioraffinaderianläggning) ingår också i kursen. Inbjudna föreläsare kommer från industrin och andra ledande forskningsorganisationer utanför SLU.
*I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: *
Muntlig och skriftlig kommunikation, samarbete, tidsplanering/hantera tidsramar
Följande moment är obligatoriska:
- Inlämningsuppgifter
- studiebesök
- projektrelaterade uppgifter.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom arbetslivs-/yrkesanknytning i program-/kursutveckling tillsammans med ett programråd där arbetsgivarrepresentanter ingår, samt genom studiebesök och gästföreläsningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkänt tentamen
- Godkända muntliga och skriftliga redovisningar
- Fullgjorda obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
För att på ett bra sätt tillgodogöra sig kursen rekommenderas grundläggande förkunskaper kring biomaterial, t.ex. genom en kurs i virkeslära 7,5 hp eller en motsvarande kurs om andra biomaterial än trä. Även kunskaper i organisk kemi på motsvarande gymnasieskolans kemi 2 är att rekommendera. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, [www.slu.se](Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogens biomaterial och teknologi