Avancerad geografisk modellering i GIS
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0064 Avancerad geografisk modellering i GIS, 7,5 Hp
Advanced Spatial Modelling through GISÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande120 hp
60 hp inom något av följande ämnen
- skogsbruksvetenskap
- skogshushållning
- skogsvetenskap
- skogs- och träteknik
- biologi
5 hp inom geografiska informationssystem (GIS)
Engelska 6.
Mål
Syftet med kursen är att ge studenten fördjupade kunskaper och hands-on erfarenheter av spatiala analyser och modellering för att hantera frågeställningar om skogsbruk och skogsekosystem, samt hur noggrannheten i indata påverkar resultatet av analyser och modeller.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- självständigt utföra ett avancerat GIS-projekt som modellerar en process eller ett förlopp
- diskutera och utvärdera metodval för spatial modellering
- identifiera, beskriva, diskutera och kvantifiera hur noggrannheten i indata påverkar resultat av spatiala modeller
- kommunicera projektarbete, både muntligen och skriftligen, för en GIS-expert.
Innehåll
I denna kurs genomför studenten ett eget projekt. Studenten får lära sig bryta ner ett problem och hur man strukturerar arbetet i projektform och sedan utföra projektet samt avsluta det med en rapport och en presentation. Under kursen kommer studenten att behöva läsa artiklar inom relaterade områden och diskutera dessa i små grupper med andra studenter. Fokus är på noggrannhet i spatiala data och hur dessa påverkar analyser och modeller.
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, litteraturseminarier, datorövningar samt projektarbete.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: Informationskompetens, kritiskt tänkande, problemlösning, vetenskapliga metoder, digital kompetens, teknikanvändning, muntlig kommunikation, skriftlig kommunikation, självständighet, tidsplanering/hantera tidsramar, kreativitet
Följande moment är obligatoriska: Övningar, projektarbete och vissa seminarier.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom arbetslivs-/yrkesanknytning i program-/kursutveckling tillsammans med ett externt programråd av arbetsgivarrepresentanter. Vid projektarbeten uppmuntras till att ha externa kontakter/uppdragsgivare.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända muntliga och skriftliga redovisningar.
Fullgjorda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skoglig resurshushållning