Ny sökning
TD0013

Maten idag och i morgon, från olika perspektiv

Kursen kommer att tillhandahålla en generell kunskap inom flera olika vetenskapliga discipliner och sätta samman dessa till ett helhetsperspektiv. Detta sker genom föreläsningar med påföljande diskussion på distans, litteratur samt individuellt uppgifter.


Kursen ger en introducerande översikt över matkultur och matproduktion idag, och behandlar hur mat produceras, samt hur olika sätt att producera, hantera och processa påverkar matens kvalitet och näringsinnehåll. Livsmedelsförsörjning i Sverige och globalt tas upp på kursen, liksom orsaker till matsvinn. Hur konsumenters matval påverkar hälsan behandlas, liksom matens påverkan på människors relationer och mentala hälsa, samt betydelsen av säkra livsmedel. Ekonomiska aspekter belyses genom värdekedjan av mat och relationer mellan olika aktörer. Kursen ger även en översiktlig orientering i möjliga framtida utvecklingsmöjligheter av matproduktion i urban miljö och på landsbygd, och dess påverkan på landskapets utformning.


Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

TD0013-50095 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för TD0013

Läsåret 2022/2023

Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50099)

2023-06-05 - 2023-08-27

Läsåret 2020/2021

Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50089)

2021-06-07 - 2021-08-29

Läsåret 2019/2020

Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50087)

2020-06-08 - 2020-08-30

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

  1. Kurslitteraturen kommer att bestå av artiklar och websidor. Ingen särskild kursbok kommer att användas Kommentar: Fullständig kurslitteraturlista finns på lärplattformen Canvas. Till första kurstillfället läses följande: Kortversion av regeringens proposition 2016/17:104 En livsmedelsstrategi för Sverige - fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet. https://www.regeringen.se/4908a0/contentassets/89c5b3e5d23f473d843d12f12379d07b/livsmedelsstrategin_kortversion_170130.pdf

Svenska FAO-kommitte´n (2020). Inledning – Fo¨ra¨ndring kra¨ver systemperspektiv. I Ha°llbara livsmedelssystem – kunskap, innovation och samarbete. Svenska FAO-kommitte´ns skriftserie nr 14 ISSN: 1652-9316. sid 6-9. 2020fao_sv_final-.pdf (svenskafaokommitten.se)

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19027 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Trädgårdsvetenskap Livsmedelsvetenskap Trädgårdsvetenskap Livsmedelsvetenskap
Kurskod: TD0013 Anmälningskod: SLU-50095 Plats: Ortsoberoende Distanskurs: Ja Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för växtförädling Studietakt: 50%