Maten idag och i morgon, från olika perspektiv
Kursen kommer att tillhandahålla en generell kunskap inom flera olika vetenskapliga discipliner och sätta samman dessa till ett helhetsperspektiv. Detta sker genom föreläsningar med påföljande diskussion på distans, litteratur samt individuellt uppgifter.
Kursen ger en introducerande översikt över matkultur och matproduktion idag, och behandlar hur mat produceras, samt hur olika sätt att producera, hantera och processa påverkar matens kvalitet och näringsinnehåll. Livsmedelsförsörjning i Sverige och globalt tas upp på kursen, liksom orsaker till matsvinn. Hur konsumenters matval påverkar hälsan behandlas, liksom matens påverkan på människors relationer och mentala hälsa, samt betydelsen av säkra livsmedel. Ekonomiska aspekter belyses genom värdekedjan av mat och relationer mellan olika aktörer. Kursen ger även en översiktlig orientering i möjliga framtida utvecklingsmöjligheter av matproduktion i urban miljö och på landsbygd, och dess påverkan på landskapets utformning.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
TD0013-50095 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för TD0013
Läsåret 2022/2023
Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50099)
2023-06-05 - 2023-08-27
Läsåret 2020/2021
Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50089)
2021-06-07 - 2021-08-29
Läsåret 2019/2020
Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50087)
2020-06-08 - 2020-08-30
Kursplan och övrig information
Kursplan
TD0013 Maten idag och i morgon, från olika perspektiv, 7,5 Hp
Food today and tomorrow, from different perspectivesÄmnen
Trädgårdsvetenskap Livsmedelsvetenskap Trädgårdsvetenskap LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Hemtentamen | 3,5 | 0102 |
Obligatoriska moment | 4,0 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Målet med kursen är att ge introducerande kunskaper om matkultur och matproduktion i dagens och morgondagens samhälle, ur olika vetenskapliga perspektiv. Kursen ger en översikt som spänner över olika aspekter om mat; från molekylära och genetiska aspekter till odlingslandskapets roll och konsumentbeteenden.
Efter genomgången kurs ska studenten ha en översiktlig förståelse för mat ur olika perspektiv: socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Studenten skall även ha fått en insikt i hållbarhetsfrågor. De olika ämnesområdena behandlas från individnivå till global nivå, liksom från småskaligt till storskaligt. Studenten skall kunna översiktligt redogöra för, och diskutera:
• De basala principerna för matproduktion, både ur ett urbant och ur ett landsbygdsperspektiv.
• Hur matens säkerhet kan tryggas, liksom livsmedelsförsörjning i Sverige och globalt.
• Vilka matval som idag rekommenderas som mest hälsosamma, och hur matens nyttighet påverkas av hur man odlar och processar mat.
• Matens påverkan på relationell och mental hälsa
• Vilka aktörer som finns i livsmedelskedjan och vilka deras relationer är till varandra.
• Hur maten påverkar samhället och landskapet.
• Vilka faktorer som påverkar konsumentens val av produkter och vilka effekter av dessa val som kan ses i landskapet.
• Vilka utvecklingsvägar finns på livsmedelsområdet givet de trender som påverkar hela livsmedelssystemet.
Innehåll
Kursen kommer att tillhandahålla en generell kunskap inom flera olika vetenskapliga discipliner och sätta samman dessa till ett helhetsperspektiv. Detta sker genom föreläsningar med påföljande diskussion på distans, litteratur samt individuellt uppgifter.
Kursen ger en introducerande översikt över matkultur och matproduktion idag, och behandlar hur mat produceras, samt hur olika sätt att producera, hantera och processa påverkar matens kvalitet och näringsinnehåll. Livsmedelsförsörjning i Sverige och globalt tas upp på kursen, liksom orsaker till matsvinn. Hur konsumenters matval påverkar hälsan behandlas, liksom matens påverkan på människors relationer och mentala hälsa, samt betydelsen av säkra livsmedel. Ekonomiska aspekter belyses genom värdekedjan av mat och relationer mellan olika aktörer. Kursen ger även en översiktlig orientering i möjliga framtida utvecklingsmöjligheter av matproduktion i urban miljö och på landsbygd, och dess påverkan på landskapets utformning.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationen utgörs av skriftlig examination (distans), deltagande i vissa kurstillfällen (distans), samt deltagande i övriga obligatoriska moment (distans). För godkänd kurs fordras godkänt resultat på skriftlig examination, godkänt deltagande i kurstillfällen samt godkänt resultat på individuella uppgifter.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ges på halvfart under sommartermin.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtförädling
Medansvariga:
Litteraturlista
- Kurslitteraturen kommer att bestå av artiklar och websidor. Ingen särskild kursbok kommer att användas Kommentar: Fullständig kurslitteraturlista finns på lärplattformen Canvas. Till första kurstillfället läses följande: Kortversion av regeringens proposition 2016/17:104 En livsmedelsstrategi för Sverige - fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet. https://www.regeringen.se/4908a0/contentassets/89c5b3e5d23f473d843d12f12379d07b/livsmedelsstrategin_kortversion_170130.pdf
Svenska FAO-kommitte´n (2020). Inledning – Fo¨ra¨ndring kra¨ver systemperspektiv. I Ha°llbara livsmedelssystem – kunskap, innovation och samarbete. Svenska FAO-kommitte´ns skriftserie nr 14 ISSN: 1652-9316. sid 6-9. 2020fao_sv_final-.pdf (svenskafaokommitten.se)