Ny sökning
TD0015

Pomologi - skörd, lagring och förädling

Denna kurs riktar sig till dig som vill lära dig mer om fruktodling i Sverige, med fokus på sortbestämning, skörd, lagring, marknad och växtförädling.



Fruktodling är viktig ur ett svenskt hortikulturellt perspektiv och har djupa rötter i vår kulturhistoria. Under denna kurs kommer du att få en introduktion till de teoretiska och praktiska grunderna inom fruktodling i Sverige. Du kommer att lära dig att identifiera olika fruktsorter och hur framtagningen av sorter går till, samt hur fruktkvalitet och näringsinnehåll påverkar konsumtion och produktförädling. Vi kommer också att gå igenom olika faktorer som påverkar fruktens kvalitet vid skörd och lagring.



Ämnet pomologi är uppdelat på två systerkurser, där den ena kursen går på hösten och den andra på våren. Tanken är att du ska kunna följa värdekedjan för svenskproducerad frukt under ett år. Kurserna kan dock läsas i oberoende ordning. Båda kurserna omfattar föreläsningar och övningar på distans.

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

TD0015-10327 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för TD0015

Läsåret 2023/2024

Pomologi - skörd, lagring och förädling (TD0015-10259)

2023-08-28 - 2024-01-14

Läsåret 2022/2023

Pomologi - skörd, lagring och förädling (TD0015-10335)

2022-08-29 - 2023-01-15

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

  1. Släktforskning bland svenska äpplesorter - ny teknik avslöjar gamla släktband Författare: Skytte af Sätra, J., Hjalmarsson, I. och Garkava-Gustavsson, L. [Släktforskning bland svenska äpplesorter - ny teknik avslöjar gamla släktband] (https://pub.epsilon.slu.se/17879/1/skytte_af_satra_j_et_al_201026.pdf)1) Improving storability and quality of Swedish apples Författare: Sjöstrand J. [Improving storability and quality of Swedish apples] (https://pub.epsilon.slu.se/21779/1/sj%C3%B6strand_j_210128.pdf)1) Recent developments on dynamic controlled atmosphere storage of apples—A review Författare: Mditshwa A, Fawole OA, Opara UL [Recent developments on dynamic controlled atmosphere storage of apples—A review] (https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2018.01.011)1) Recent advances in controlled and modified atmosphere of fresh produce Författare: Falagán N and Terry LA. [Recent advances in controlled and modified atmosphere of fresh produce] (<https://doi.org/10.1595/205651318X696684 >)1) Breeding a new apple cultivar [Breeding a new apple cultivar] (https://www.sciencelearn.org.nz/resources/844-breeding-a-new-apple-cultivar)1) Fakta om musttillverkning: Råvara och råvarukvalitet Författare: Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Råvara och råvarukvalitet] (https://pub.epsilon.slu.se/12448/7/rumpunen_k_150723.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Enkla analyser Författare: Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Enkla analyser ] (https://pub.epsilon.slu.se/12444/7/rumpunen_k_150722.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Krossning Författare: Hagström, G. och Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Krossning ] (https://pub.epsilon.slu.se/12449/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150723.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Pressning Författare: Hagström, G. och Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Pressning ] (https://pub.epsilon.slu.se/12452/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150722.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Blandning och klarning Författare: Hagström, G. och Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Blandning och klarning] (https://pub.epsilon.slu.se/12455/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150724.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Fyllning Författare: Hagström, G. och Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Fyllning ] (https://pub.epsilon.slu.se/12454/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150721.pdf)1) Äldre frukt- och bärsorter – ett kulturarv värt att bevara. Författare: Hjalmarsson, I. [Äldre frukt- och bärsorter – ett kulturarv värt att bevara. ] (http://www.biodiverse.se/app/uploads/2019/09/Biodiverse_2019-2_webb_190927_low.pdf) Kommentar: sid 22-23
  2. Fakta om musttillverkning: Pastörisering Författare: Hagström, G. och Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Pastörisering ] (https://pub.epsilon.slu.se/12450/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150720.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Märkning Författare: Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Märkning ] (https://pub.epsilon.slu.se/12453/7/rumpunen_k_150724.pdf)1) Fakta om musttillverkning: Egenkontroll och riskanalys Författare: Rumpunen, K. [Fakta om musttillverkning: Egenkontroll och riskanalys ] (https://pub.epsilon.slu.se/12451/7/rumpunen_k_150721.pdf)1) Lagringsförluster hos svensk frukt Författare: Tahir I. [Lagringsförluster hos svensk frukt] (https://pub.epsilon.slu.se/14685/13/tahir_i_171102_1.pdf)1) Vad är det som förtär äpple under lagring? Författare: Tahir I. [Vad är det som förtär äpple under lagring? ] (https://pub.epsilon.slu.se/11224/17/tahir_i_140605.pdf)1) The competitive advantage of nations Författare: Porter, ME [The competitive advantage of nations] (http://www.economie.ens.fr/IMG/pdf/porter_1990_-_the_competitive_advantage_of_nations.pdf)1) Här bevaras våra svenska fruktsorter Författare: POM – Programmet för odlad mångfald [Här bevaras våra svenska fruktsorter] (https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/har-bevaras-vara-svenska-fruktsorter.pdf)1) Genetic status of the Swedish central collection of heirloom apple cultivars Författare: Skytte af Sätra, J., Troggio M., Odilbekova, J., Sehic, J., Mattisson, H., Hjalmarsson, I., Ingvarsson, P. K., Garkava-Gustavsson L. [Genetic status of the Swedish central collection of heirloom apple cultivars] (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423820304271?via%3Dihub)1) Plum cultivars in Sweden: history and conservation for future use Författare: Hjalmarsson, I. [Plum cultivars in Sweden: history and conservation for future use] (https://www.sciendo.com/article/10.2478/prolas-2019-0033)1) Historiska berättelser om våra äpplesorter [Historiska berättelser om våra äpplesorter ] (https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/gront-kulturarv/gk-historiska-berattelser-2015_12_18_low.pdf)1) Juläpplen [Juläpplen] (https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/i-blickfanget-arkiv/julapplen/)1) ’Påskpäron’ och ’Gult Äggplommon’ [’Påskpäron’ och ’Gult Äggplommon’ ] (https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/i-blickfanget-arkiv/paskparon-och-aggplommon/)1) Sannahedspäron [Sannahedspäron] (https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/i-blickfanget-arkiv/sannahedsparon/)

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19027 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Trädgårdsvetenskap Trädgårdsvetenskap
Kurskod: TD0015 Anmälningskod: SLU-10327 Plats: Alnarp Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för växtförädling Studietakt: 25%