Markbyggnad
I kursen ingår en mindre skrivuppgift, som en del av skrivprogressionen inom programmet, där disposition, referenshantering och litteratursök i databaser är i fokus.
Obligatoriska moment i kursen är samtliga studiebesök, exkursioner, praktiska övningar, genomgångar och redovisningar.
Gäller fristående studenter fr.o.m. läsår 2020/21. För att kunna omsätta undervisningen i kursen är det av stor vikt att studenten har goda baskunskaper i ämnet marklära. Fristående platser i kursen är främst avsedda för studenter med utbildning inom landskaps/trädgårdssektorn med önskemål om att komplettera och utöka kunskaper inom ämnet markbyggnad.
Information från kursledaren
Varmt välkommen till årets Markbyggnadskurs, alla ling-ettor!
Den andra delen av höstterminen under det första läsåret på Landskapsingenjörsprogrammet ges kursen Markbyggnad, 15 hp. Det är en intensiv kurs som består av mest teoretiska moment men en hel del praktiska också. Varma kläder och rejäla skor gör våra dagar ute ännu bättre... Kursen innehåller mycket schemabunden undervisning och obligatoriska moment vilket kräver en hög fysisk närvaro i jämförelse med många andra kurser. Under fliken Schema finns idag ett schema över kursen som kan vara en hjälp om du vill planera att resa bort från Alnarp under kurstiden. P.g.a. av den pågående pandemin är det flera moment i kursen som fortfarande är osäkra. Det handlar om hur vi kan transporteras oss i samband med olika studiebesök och exkursioner, om föreläsare kan och vill ta sig till Alnarp m.m. som påverkar detta. Till min stora glädje kommer majoriteten av kursens moment att genomföras i Crafoordsalen och i salen Terra Nova, som bägge är salar där vi kan hålla ett säkert avstånd till varandra och därför gör det möjligt att bedriva en fysisk undervisning på Alnarp. Det handlar inte bara om att jag gärna vill träffa er och att många av momenten i kursen inte kommer att bli lika bra eller inte fungera alls digitalt. Lika viktigt tycker jag det är att ni lär känna era kursare så tidigt som möjligt och börja svetsats samman till ett viktigt gäng, såväl under era år på Alnarp som långt efter ni avslutat er utbildning. Kurslitteraturen består av en kurspärm. Denna kommer att säljas i receptionen veckan innan kursen startar. Övrig litteratur som delas ut kommer att vara gratis. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig! Du kan maila eller ringa mig, se nedan, eller så tittar du in på mitt rum. Jag har mitt kontor i den östra flygeln i Alnarpsgården. Vänliga hälsningar och väl mött i höst! Åsa Bensch kursansvarig asa.bensch@slu.se 040-41 51 69 070-5670898
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2021-01-31
Andra kursvärderingar för TN0348
Kursplan
TN0348 Markbyggnad, 15,0 Hp
Landscape constructionKursplan fastställd
2018-11-21Ämnen
Biologi TeknologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Material, markbyggnad och höjdsättning | 6,00 | 1002 |
Trappuppgift | 2,00 | 1003 |
Växtbäddar | 2,00 | 1004 |
Skrivuppgift markbyggnad | 2,00 | 1005 |
Beläggningsuppgift | 3,00 | 1006 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande områdesbehörighet A14 (generellt undantag gäller från kravet på Samhällskunskap 1a2) som omfattar:• Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
• Naturkunskap 2
• Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1
Mål
Kursens syfte är att ge studenten grundläggande kunskaper om markbyggandets hårda material och växtbäddar, dess användning och miljöpåverkan. Markbyggnadsteknik i urban utemiljö är också en viktig del av kursen.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för och värdera olika hårda materials egenskaper, användning
inom markbyggandets område samt ha en förståelse för deras miljö-
påverkan
- resonera kring höjdsättning och avvattning
- dimensionera växtbäddar enligt AMA, ett nationellt referensverk där utförande och
materialkrav beskrivs
- tillämpa metoder och verktyg för överbyggnadsdimensioneringar i syfte att
lösa markbyggnadstekniska problem
- tolka och framställa enklare ritningar över utomhustrappor och murar
- skriva enklare uppsats med krav på formalia, främst referenshantering.
Innehåll
Kursen behandlar val av markmaterial utifrån deras utseende, egenskaper och miljöpåverkan.De material som främst behandlas är slitlagermaterial för hårdgjorda ytor, såsom grus och kross, asfalt, betong, natursten, keramiska material samt gummi-och plastmaterial. Dimensionering och konstruktioner av överbyggnader och växtbäddar är centrala moment i kursen.
Genom litteraturstudier, föreläsningar, seminarier, exkursioner och övningar ges kunskap om markbyggande, höjdsättning samt olika material och konstruktioner i urban utemiljö.
Grundläggning och dräneringar samt traditionell och ekologisk dagvattenhantering behandlas kortfattat i kursen.
En mindre skrivuppgift ingår i kursen där disposition, referenshantering och litteratursök i databaser är i fokus.
Obligatoriska moment i kursen är samtliga studiebesök, exkursioner, praktiska övningar och genomgångar.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamenGodkända inlämnings- övningsuppgifter
Genomfört, redovisat och godkänt beläggningsprojekt
Godkänd skrivuppgift och opponering på annan students skrivuppgift
Deltagande i schemalagda obligatoriska moment
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
Kursen är obligatorisk inom landskapsingenjörsprogrammet.Gäller fr.o.m. läsår 2020/21 för fristående studenter: För att kunna omsätta undervisningen i kursen är det av stor vikt att studenten har goda baskunskaper i ämnet marklära. Fristående platser i kursen är främst avsedda för studenter med utbildning inom landskaps/trädgårdssektorn med önskemål om att komplettera och utöka kunskaper inom ämnet markbyggnad.