Introduktion till energisystem
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2021-01-31
Kursplan
TN0353 Introduktion till energisystem, 10,0 Hp
Introduction to energy systemsKursplan fastställd
2019-11-27Ämnen
Teknik TeknologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Seminarier, uppsats, tentamen | 7,50 | 1002 |
Studiebesök | 1,50 | 1003 |
Datorintroduktion vid Uppsala universitet | 1,00 | 1004 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Enligt fordringar för antagning till civilingenjörsprogrammet i energisystem eller motsvarande.Mål
Kursens syfte är att ge en övergripande kunskap om det svenska energisystemet. Kursen ska även introducera studenten till studier vid universitetet, samt introducera studenten till ingenjörsmässiga arbetsmetoder och till det framtida yrket som civilingenjör.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- resonera kring samhällets energibehov och tillgängliga energikällor
- självständigt och i samarbete med andra kunna identifiera, formulera och dela upp problemställningar och utifrån detta söka kunskap för att analysera dagens och framtidens energisystem, samt redovisa resultaten skriftligt och muntligt
- redogöra för några aktuella problemställningar, metoder samt etiska överväganden som civilingenjörer inom energisystem kommer i kontakt med
- visa förmåga att använda datorer, datorsystem och biblioteksdatabaser som används under utbildningen samt förklara de regler som gäller för datoranvändning vid såväl Uppsala universitet som SLU.
Innehåll
- Föreläsningar som behandlar begreppet energisystem, olika energikällor och energislag samt industrins och samhällets energibehov- Studiebesök på energiindustrier och företag
- Grupparbeten som genomförs i samband med studiebesök och redovisas skriftligt
- Seminarier och övningar i vetenskapligt skrivande och muntlig presentation
- Seminarier och övningar i ingenjörsmässiga arbetsmetoder och etiska överväganden viktiga för det framtida yrket som civilingenjör
- Att formulera en problemställning och analysera en utvald del av dagens eller det framtida energisystemet, där resultaten redovisas muntligt och skriftligt i en uppsats
- Datorintroduktion och introduktion till biblioteks- och informationssökning
- Övningsuppgift där studenten får analysera sin energianvändning
- Lika villkor avseende samtliga diskrimineringsgrunder
Obligatoriska moment är studiebesök, seminarier och datorintroduktion.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig redovisning av uppsats, godkänd skriftlig redovisning av grupparbete och övningar, deltagande i obligatoriska moment samt godkänd tentamen.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.