Speciell patologi
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för VM0114
Kursplan
VM0114 Speciell patologi, 14,0 Hp
Veterinary pathologyKursplan fastställd
2017-11-14Ämnen
VeterinärmedicinUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G1F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 55 hp veterinärmedicin, varav 4,5 hp immunologi.Mål
Kursen ska ge kunskap och förståelse om sjukdomars orsaker, utveckling och påverkan på djuret som helhet.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för de viktigaste sjukdomarnas orsaker (etiologi) och utveckling (patogenes) hos våra vanliga husdjur,
- beskriva patologiska förändringar på makroskopisk och mikroskopisk nivå för de viktigaste sjukdomarna,
- redogöra för vilka organrelaterade och systemiska effekter som sjukdomarna ger upphov till samt i relation till kliniska tecken på sjukdom,
- sammanställa makroskopiska och mikroskopiska fynd till en diagnos,
- använda korrekt medicinsk terminologi inom patologin.
Innehåll
Kursen omfattar teoretiska delar inkluderande föreläsningar, fallstudier och självständiga studier. Praktiskt inriktade aktiviteter omfattar fallseminarier, där mikroskopisk bedömning av patologiska förändringar ingår, och demonstrationer av obducerade fall.Via föreläsningar och fallseminarier behandlas de viktigaste patologiska förändringarna/sjukdomarna på organ- och systemnivå.
Fallseminarierna redovisas muntligt i grupp (möjlighet till övning av denna generella kompetens).
Närvaro och aktivt deltagande i fallseminarierna är obligatoriska moment i kursen.
Hållbarhetsperspektiv
Kursen ger grundläggande kunskaper om de sjukdomar som drabbar våra husdjur med avseende på hur de uppstår och utvecklas. Detta är basen för att studenterna i kommande yrkesutövning ska kunna välja adekvata diagnostiska metoder och behandlingar samt utföra ett effektivt sjukdomsförebyggande arbete vilket ämnar till en hållbar djurhållning ur både etiskt, veterinärmedicinskt, biologiskt och ekonomiskt perspektiv.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen och godkänt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
Förkunskapskravet om 4,5 hp immunologi kan uppfyllas genom godkänt delprov "Grundläggande immunologi och lymfoida organ" inom kurs Allmän sjukdomslära.Utöver förkunskapskraven rekommenderas att kunskaper motsvarande genomgången kurs Allmän sjukdomslära inhämtas innan kursstart.