Klinisk anatomi och klinisk propedeutik
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för VM0119
Läsåret 2019/2020
Klinisk anatomi och klinisk propedeutik (VM0119-40129), Uppsala 2020-04-15 - 2020-06-07Läsåret 2019/2020
Klinisk anatomi och klinisk propedeutik (VM0119-40129), Uppsala 2020-04-15 - 2020-06-07Kursplan
VM0119 Klinisk anatomi och klinisk propedeutik, 11,5 Hp
Clinical anatomy and introduction to clinical studiesKursplan fastställd
2019-02-11Ämnen
VeterinärmedicinUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Anatomi | 4,00 | 1002 |
Klinisk propedeutik - Bilddiagnostik | 3,00 | 1003 |
Klinisk propedeutik - Konsultationskunskap | 4,50 | 1004 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G2F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp veterinärmedicin varav 10 hp anatomi.Mål
Kursen ger en introduktion till den kliniska konsultationen och kliniskt arbete samt utgår från anatomin som grund för klinisk undersökning och bilddiagnostiska illustrationer.Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- beskriva, på svenska och latin, rörelseapparatens anatomi hos häst,
- praktiskt tillämpa hela kroppens anatomi hos karnivorer på dissektionsmaterial, levande djur (klinisk undersökning och palpation) och bilddiagnostiska illustrationer,
- praktiskt tillämpa hela kroppens anatomi på levande häst (klinisk undersökning och palpation) och avseende hästens rörelseapparat även på dissektionsmaterial och bilddiagnostiska illustrationer,
- beskriva och tillämpa principer för grundläggande radiobiologi och strålskydd samt hur bilddiagnostiska metoder fungerar och används,
- beskriva, diskutera och reflektera över olika komponenter i den kliniska konsultationen och i kliniskt arbete.
Innehåll
Kursen inkluderar teoretiska delar i form av föreläsningar och gruppdiskussioner samt praktiskt inriktade aktiviteter såsom demonstrationer, dissektioner, palpationer och klinisk undersökning. Kursen behandlar sällskapsdjurens topografiska anatomi och rörelseapparatens anatomi med inriktning på tillämpad organ- och strukturanatomi, bilddiagnostiska metoder och normal röntgenologisk anatomi. Fysiologiska och patologiska processer illustreras med hjälp av diagnostisk undersökningsmetodik, t ex radiologi och rörelseanalys. Studenterna övar också djurägarkommunikation, hygienrutiner och klinisk undersökningsteknik på häst och hund.Deltagande i auskultationer sker på Universitetsdjursjukhuset eller i annan veterinär verksamhet. Intryck från auskultationer i kliniska situationer av veterinär-djurägarkommunikation redovisas skriftligt och diskuteras muntligt.
Huvuddelen av i kursen ingående gruppdiskussioner, praktiska övningar och webbtester är obligatoriska.
Under kursen tränar studenten följande generella kompetenser: Skriftlig framställning, kommunikations- och samarbetsförmåga samt ledarskap.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd praktisk tentamen, godkända inlämningsuppgifter samt godkänt deltagande i obligatoriska aktiviteter.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
Förkunskapskravet om 10 hp anatomi kan uppfyllas genom godkända kurser VM0109 Anatomins grunder och VM0111 Organens struktur och funktion.Veterinärprogrammet har en bunden studiegång, där kurserna ska läsas i ordning enligt ramschema.