Anatomins grunder
Huvuddelen av kursen tar upp anatomisk och medicinsk terminologi samt uppbyggnaden av däggdjurskroppens (hunden som exempel) organsystem praktiskt (dissektioner och övningar) och teoretiskt (föreläsningar och basgruppsmöten). Däggdjurets embryonala utveckling ingår teoretiskt.
Kursplan
VM0127 Anatomins grunder, 8,0 Hp
Basic veterinary anatomyKursplan fastställd
2020-11-12Ämnen
VeterinärmedicinUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Biologi 2Mål
Kursen ger grundläggande kunskaper om däggdjurskroppens struktur inklusive embryologi, en allmän introduktion till veterinärprogrammet, samt redskap för universitetsstudier.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- använda basal anatomisk terminologi på svenska och latin,
- med hunden som exempel, beskriva och praktiskt demonstrera/identifiera uppbyggnaden av däggdjurskroppens organsystem var för sig och i relation till varandra,
- översiktligt redogöra för den tidiga embryonala utvecklingen hos däggdjur, de olika organsystemens utveckling samt fosterhinnornas uppbyggnad.
Innehåll
Kursens schema inkluderar information och introduktionsaktiviteter samt föreläsningar, dissektioner av djurmaterial, demonstrationer och övningar. Obligatoriska moment inkluderar vissa övningar och diskussioner i mindre grupp.Huvuddelen av kursen tar upp anatomisk och medicinsk terminologi samt uppbyggnaden av däggdjurskroppens (hunden som exempel) organsystem praktiskt (dissektioner och övningar) och teoretiskt (föreläsningar och gruppövningar). Den embryonala utvecklingen ingår teoretiskt.
Förutom introduktionsaktiviteter presenteras även bibliotekets resurser, SLU:s studievägledning och webbaserade system samt vetenskapsteori. Övergripande information ges om inlärningsmoment med levande djur, djurkroppar, organ och vävnadsmaterial.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig samt muntlig-praktisk tentamen och godkänt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.