Ny sökning
VM0129

Veterinär folkhälsovetenskap med tillämpad epidemiologi och epizootologi

Kursen omfattar ämnesområdena veterinär folkhälsovetenskap, tillämpad epidemiologi och tillämpad epizootologi. Veterinär folkhälsovetenskap inbegriper veterinärmedicinens roll för folkhälsan, dvs tillämpning och kunskapsutveckling av veterinärmedicinska ansvarsområden ur ett folkhälsoperspektiv avseende exempelvis zoonoser, antibiotikaresistens, livsmedelssäkerhet, miljöns inverkan på hälsa, krishantering och sociala effekter av djurhållning. Tillämpad epidemiologi tar upp principer för och design av populationsbaserade studier och undersökningar, t.ex. utbrottsutredningar, sjukdomsövervakning, infektionsepidemiologi och diagnostiska tester.



Tillämpad epizootologi inbegriper nationellt och internationellt smittskyddsarbete med fokus på hantering av misstänkta fall av epizooti- och zoonotiska sjukdomar utifrån epizooti- och zoonoslagstiftningen och berörda sjukdomars karaktäristika, epizootiberedskap och strategier för bekämpning av epizootiutbrott i Sverige och EU samt smittsamma sjukdomars betydelse i det globala utbytet av livsmedel, djur och djurprodukter.

Information från kursledaren

Snart är det dags för kursstart! Välkomna.

Vi kommer inte att använda någon särskild kursbok (dock kommer ni ha tillgång till en epidemiologbok via Canvas vid behov). Det kan dock vara bra att leta rätt på sina gamla anteckningar från Populationsmedicinkursen, de kan komma till nytta.

Ett ramschema med obligatoriska moment finns under Schema. Vi kommer att bjuda in er i Canvasrummet och ge er tillgång till gruppindelning så snart de är klara.

I en tidigt version var första dagen online på grund av extern föreläsare som ej kunde vara på plats men situationen har ändrats så räkna med att även den dagen blir på plats.

Notera att vissa föreläsningar kan komma att flyttas!

Hör gärna av er om ni har några frågor inför kursstart! (lena.mari.tamminen@slu.se)

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

VM0129-40086 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för VM0129

Läsåret 2023/2024

Veterinär folkhälsovetenskap med tillämpad epidemiologi och epizootologi (VM0129-40019)

2024-05-03 - 2024-06-02

Läsåret 2021/2022

Veterinär folkhälsovetenskap med tillämpad epidemiologi och epizootologi (VM0129-40016)

2022-05-04 - 2022-06-05

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

Lärandemål

Efter genomgången kurs skall den studerande:

Betyg Godkänd

1. Kunna diskutera veterinärens roll i samhället

Den studerande skall kunna förklara veterinärens och veterinärmedicinens roll i samhället

2. Kunna redogöra för olika aspekter på veterinärmedicinens roll för folkhälsan

Den studerande skall kunna förklara veterinärmedicinens roll för folkhälsan i olika situationer

3. Kunna tillämpa veterinärmedicinska kunskaper på folkhälsorelaterade uppgifter och frågeställningar

Den studerande skall kunna föreslå veterinärmedicinska åtgärder för folkhälsorelaterade problem

4. Kunna beskriva viktiga orsaker till djurrelaterade hälsorisker hos människa samt redogöra för djurs positiva påverkan på människors hälsa

Den studerande skall kunna redogöra för orsaker till olika djurrelaterade hälsorisker hos människa samt för djurs positiva påverkan på människors hälsa

5. Kunna diskutera den svenska epizootiberedskapen och principerna för dess uppbyggnad och funktion och ansvarsfördelning.

Den studerande skall kunna redogöra för och tillämpa den svenska epizootiberedskapen i olika situationer.

6. Kunna diskutera principerna, omfattningen och ansvarsfördelningen för den EU- styrda kontrollen av smittsamma djursjukdomar och Sveriges medverkan i denna process

Den studerande skall kunna redogöra för och tillämpa den EU- styrda kontrollen av smittsamma djursjukdomar i olika situationer.

7. Kunna redogöra för de i epizooti- och zoonoslagstiftningen ingående sjukdomarna, med tyngdpunkt på förekomst, symtom och smittvägar.

Den studerande skall kunna redogöra för de i epizooti- och zoonoslagstiftningen ingående sjukdomarna, med tyngdpunkt på förekomst, symtom och smittvägar.

8. Kunna hur man i olika veterinära positioner agerar vid misstanke om förekomst av allvarlig smittsam djursjukdom.

Den studerande skall kunna agera i olika veterinära roller i situationer vid misstanke om förekomst av allvarlig smittsam djursjukdom.

9. Kunna föreslå och bedöma åtgärder för förhindrande av de i epizooti- och zoonoslagstiftningen ingående sjukdomars spridning till och inom landet och för deras bekämpning.

Den studerande skall kunna redogöra för relevanta åtgärder för förhindrande av de i epizooti- och zoonoslagstiftningen ingående sjukdomars spridning till och inom landet och för deras bekämpning.

10. Kunna tillämpa epidemiologisk metodik på frågeställningar och problem rörande djurhälsa respektive folkhälsa

Den studerande skall kunna tillämpa grundläggande epidemiologisk metodik på frågeställningar och problem rörande djurhälsa respektive folkhälsa

Examinationsformer för de olika lärandemålen

Lärandemål Examination
1 Skriftlig/muntlig sluttentamen och skriftlig/muntlig redovisning av projektarbeten
2 Skriftlig/muntlig sluttentamen och skriftlig/muntlig redovisning av projektarbeten
3 Skriftlig/muntlig sluttentamen och skriftlig/muntlig redovisning av projektarbeten
4 Skriftlig/muntlig sluttentamen och skriftlig/muntlig redovisning av projektarbeten
5 Skriftlig sluttentamen och muntlig övning
6 Skriftlig sluttentamen och muntlig övning
7 Skriftlig sluttentamen
8 Skriftlig sluttentamen och muntlig övning
9 Skriftlig sluttentamen och muntlig övning
10 Skriftlig sluttentamen samt muntlig redovisning av övningar och projektarbete

Betyg på hela kursen

Samtliga skriftliga deltentamina godkända, godkänt deltagande i samtliga obligatoriska moment samt godkänd muntlig och skriftlig redovisning av övningar och projektarbeten.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Nej Kursen ges som en programkurs: Veterinärprogrammet Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 22770 SEK Nivå: Avancerad nivå (A1F)
Ämne: Veterinärmedicin Veterinärmedicin
Kurskod: VM0129 Anmälningskod: SLU-40086 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för kliniska vetenskaper Studietakt: 100%