Veterinärmedicinsk genetik
Kursplan och övrig information
Kursplan
VM0134 Veterinärmedicinsk genetik, 6,0 Hp
Genetics in Veterinary MedicineÄmnen
VeterinärmedicinUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande40 hp veterinärmedicin
10 hp cellbiologi och biokemi
Mål
Kursen ger en grund för förståelsen av veterinärmedicinsk genetik samt av hur arv och miljö påverkar sjukdomar och egenskaper i husdjurspopulationer.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- beskriva och på ett korrekt sätt använda genetisk terminologi,
- beskriva organisation och struktur av genomet och dess gener samt redogöra för betydelsen av genetisk variation och reglering av genuttryck för ärftliga sjukdomar och egenskaper,
- redogöra för grunderna i populationsgenetik, kvantitativ genetik och husdjursavel,
- utföra enklare genetiska beräkningar,
- redogöra för hur husdjurens genetiska bakgrund kan påverka hälsa, reproduktion, produktion/prestation och välfärd samt beskriva avelsprogram för ett uthålligt nyttjande av husdjuren,
- redogöra för grundläggande molekylärgenetiska metoder som används inom forskning och diagnostik av ärftliga sjukdomar, cancer och andra egenskaper,
- genomföra enklare laborativa moment för molekylärgenetisk diagnostik.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper och laborativ träning i veterinärmedicinsk genetik och tar upp allmän genetik, sjukdomsgenetik, populationsgenetik och husdjursavel. Inom kursen behandlas bland annat mendelsk nedärvning, komplexa och polygena sjukdomar och egenskaper, genetisk variation, genreglering, centrala genetiska och molekylärgenetiska metoder samt avelsprogram. Kursen behandlar även hur arv och miljö påverkar hälsa, beteende, välfärd, produktion och prestation i husdjurspopulationer, samt hur arv och miljö kan mätas och beskrivas. I kursen ges även exempel på hur molekylärgenetiska metoder kan användas för forskning och diagnostik.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, laborationer, övningar, digitala undervisningsformer och gruppdiskussioner.
*I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: *
Informationskompetens, problemlösning, vetenskapliga metoder, kritiskt tänkande, samarbete, skriftlig och muntlig kommunikation
*Följande moment är obligatoriska: *
Laborationer och gruppdiskussioner
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Undervisningsmoment på engelska kan förekomma.Behörighetskravet om 10 hp cellbiologi och biokemi kan uppfyllas genom godkänd kurs VM0052 Grundläggande anatomi, vävnadshistologi och biokemi, alternativt VM0110 Biomedicinsk baskurs.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens biovetenskaper