Djurhållning och djurvälfärd
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2024-09-29 och 2024-10-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
VM0138 Djurhållning och djurvälfärd, 9,0 Hp
Animal husbandry and animal welfareÄmnen
Veterinärmedicin HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Husdjurens miljö och hälsa | 3,0 | 0001 |
Näringslära | 2,5 | 0002 |
Djurvälfärd, djurskydd, djuretik och författningskunskap | 3,0 | 0003 |
Professonell utveckling - lantbrukspraktik | 0,5 | 0004 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande20 hp veterinärmedicin
Mål
Syftet med kursen är att ge studenterna en övergripande introduktion till ämnena husdjurens miljö och hälsa, näringslära, djurvälfärd, djurskydd, djuretik och författningskunskap.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för de vanligaste djurhållningsformerna för framför allt lantbruksdjur och häst, och beskriva hur olika djurmiljö- och skötselfaktorer påverkar hälsa, beteende, välfärd, produktion och prestation samt hur olika djurhälso- och djurskyddsproblem kan förebyggas genom god inhysning, skötsel och nutrition,
- redogöra för faktorer som styr olika djurslags behov av näringsämnen, principerna för fodermedlens energi- och näringsvärdering samt hållbarhetsperspektiv på utfodring,
- förklara vad begreppen djurskydd och djurvälfärd omfattar och redogöra för hur djurvälfärd relaterar till faktorer såsom djurs hälsa, fysiologi, prestation, produktion, beteende samt relationen mellan djur och människa, och olika hållbarhetsperspektiv,
- redogöra för hur djurvälfärd kan bedömas och hur en god djurvälfärd kan främjas hos lantbruksdjur, häst, sällskapsdjur och andra djurkategorier,
- övergripande beskriva rättssystem och lagstiftningsprocesser i Sverige och EU samt beskriva gällande djurskyddslagstiftning, hur den tillämpas och redogöra för hur svensk djurskyddskontroll bedrivs,
- redogöra för de författningar som omfattar veterinär yrkesverksamhet samt skriva ett veterinärintyg/utlåtande i enlighet med dessa,
- redogöra för syftet med etisk reflektion och etikens olika grundkomponenter samt föra en saklig etisk argumentation,
- tillämpa etiska begrepp och de centrala normativa djuretiska teorierna i en nyanserad analys och diskussion kring vanligt förekommande situationer inom veterinäryrket.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen behandlar hur inhysning, utfodring och olika djurmiljöfaktorer påverkar hälsa, beteende, välfärd och produktion/prestation hos våra husdjur, framför allt lantbruksdjur och häst. Inom husdjurens miljö och hälsa berörs olika inhysningsformer och miljöfaktorer, såsom luftkvalitet, temperatur och komfort. Inom näringsläran beskrivs djurens näringsbehov och olika fodermedel.
Grundläggande terminologi inom djurvälfärd, djurskydd och etik beskrivs samt hur dessa ämnen relaterar till varandra.
Kursen belyser djurhälso- och djurskyddsproblem i djurhållning och djurhantering på individ- och besättningsnivå, förebyggande djurhälsoarbete, hur välfärd kan bedömas samt forskning som syftar till att förbättra djurvälfärden hos olika djurslag i praktiken.
Rättssystemen inom Sverige och EU diskuteras, och lagstiftningens uppbyggnad samt lagstiftningsprocesser beskrivs.
Djurskyddslagstiftningens bakgrund, innehåll och tillämpning gällande olika djurkategorier och verksamheter behandlas. Studenten ges en insikt i hur djurskyddskontrollen bedrivs i Sverige. Övrig lagstiftning som berör veterinärers yrkesverksamhet beskrivs.
Olika etiska begrepp och teorier, för att bidra till en nyanserad förståelse av olika perspektiv på människans ansvar för djur och djuranvändning, gås igenom, liksom djurens roll i samhället och våra relationer till djuren. Den normativa etikens områden föreläses och studenten får öva sig på saklig argumentation, för att kunna formulera ett välgrundat ställningstagande för respektive emot ett visst ställningstagande i djuretiska frågor.
I föreläsningar och övningar belyses, förklaras och diskuteras olika begrepp och sammanhang inom de olika ämnesområdena.
En vecka av kursen är förlagd till Skara där olika djurmiljöer för lantbruksdjur och häst demonstreras och diskuteras vid flera studiebesök. Studenterna tränas i grundläggande smittskydd vid studiebesöken. I kursen ingår även gruppövningar i ritningsgranskning och enklare foderstatsberäkning.
I modulen professionell utveckling ingår bland annat uppföljning av den individuella lantbrukspraktik som studenterna genomfört under årskurs 1.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, olika former av övningar, redovisning av utförd individuell lantbrukspraktik, studiebesök samt träning i att skriva intyg.
Hållbarhetsperspektiv
Kursen betonar att förebyggande arbete inom djurhälsa och djurvälfärd, liksom foderval och utfodring, är av yttersta vikt för en hållbar djurhållning ur både etiska, veterinärmedicinska, biologiska och socioekonomiska perspektiv. Studenten får träning i att identifiera problem och vidta nödvändiga åtgärder utifrån samhällets krav på ett gott djurskydd. Detta görs med beaktande av folk- och djurhälsomässiga, ekonomiska, miljömässiga och etiska aspekter samt de globala hållbarhetsmålen. Begreppet One Welfare introduceras och kopplingen mellan välfärd hos djur, människor och miljö tydliggörs. Sambandet mellan våld mot djur och våld i nära relationer belyses.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Kommunikativ förmåga, samarbetsförmåga, skriftlig och muntlig framställning samt vikten av självständighet och integritet vid utfärdande av intyg.
Följande moment är obligatoriska:
Uppföljning av individuell djurhållningspraktik, studiebesök, gruppdiskussioner och övningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd muntlig och skriftlig redovisning av individuell lantbrukspraktik. Godkända skriftliga eller muntliga tentamina samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Studenterna förväntas själva medföra stövlar och overall till de praktiska delarna som ingår i kursen. Under kursen ordnas en studieresa till Skara som innebär studiebesök på gårdar och slakterier. För denna studieresa betalar studenterna en kostnad på ca 1500 kr som täcker delar av mat-, logi- och resekostnaderna.Studenterna förväntas ha inhämtat kunskaper i etologi och digestion, inklusive digestionsfysiologi, från tidigare delar av utbildningen.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
I. Husdjurens miljö och hälsa
Obligatorisk läsning
Denna del av kursen har ingen obligatorisk litteratur. Föreläsningsanteckningarna är centrala och det finns mycket fördjupningslitteratur att djupdyka i.
Fördjupningslitteratur
Böcker, vetenskapliga rapporter och broschyrer:
-** Naturbrukets husdjur 1,** Desirée Jansson m fl, Natur och Kultur. 2005, ISBN 97-891-273-5632-0.
-** Naturbrukets husdjur 2**, Sven Christensen m fl, Natur och Kultur. 2006, ISBN 97-891-273-5702-0.
- **Handbok för skötare inom mjölkproduktionen. **Växa Sverige https://vxa.qbank.se/
- Kosignaler. En praktisk bok om mjölkföretagande med kon i fokus. Jan Hulsen. 2008. Roodbont & Vetvice. svensk utgåva i bearbetning av Svensk Mjölk, ISBN: 978-90-810974-3-7,
- Nötkött. Hessle, A. Jamieson, A. 2020, ISBN: 9789151957302
- Djurvälfärd i olika stallsystem för ungtjurar - En undersökning och jämförelse av djurvälfärd i liggbås-, djupströ-, och spaltstall till tjurar. Fungbrant, K. 2021. Masterprojekt för Vurdering af husdyrvelfærd i primærproduktionen, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet. Studienummer: 201801700
- Hinder och möjligheter för ökad naturbetesdrift ur ett lantbrukarperspektiv – en kunskapsöversikt. Jamieson, A. och Hessle, A. 2021. SustAinimal rapport nr 1 www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/hmh/hmh-pdf/sustanimal-report-1.pdf
- Från fält till mule – Allmän information om hur foder till nötkreatur hanteras och lagras på gårdsnivå. Gård & Djurhälsan. 2015. https://www.gardochdjurhalsan.se/fodrets-vag-fran-falt-till-mule/
- **Ströguide. Fakta om strömedel riktad till nötköttsproducenter men även relevant för andra djurslag. **Gård & Djurhälsan. 2018. https://www.gardochdjurhalsan.se/wp-content/uploads/2019/06/stroguiden.pdf
-Ventilation i grisstallar. Gård & Djurhälsan. 2015. www.gardochdjurhalsan.se/wp-content/uploads/2019/06/god_venthandbok_2015.pdf
- **Avvänjningsboken. **Gård & Djurhälsan. 2021. www.gardochdjurhalsan.se/wp-content/uploads/2021/06/nya-avvanjningsboken-2021_digital.pdf
-** **Att bygga häststall – en idéhandbok. Michael Ventorp & Per Michanek, Inst f jordbrukets biosystem och teknologi, SLU. 2001, ISBN 91-576-6130-8. (Ni kommer att få ett utdrag ur denna under övningen i ritningsgranskning)
- **Rapporter om djurhälsa och välfärd från European Food Safety Authority, EFSA **https://www.efsa.europa.eu/en/publications
Skriv in önskat djurslag i sökrutan och välj Topic (t.ex. *Animal health eller Animal welfare) *och välj Type (Scientific output)
Vetenskapliga artiklar:
-** Review: Adaptation of animals to heat stress**. V. Sejian et al. 2018. Animal 12:S2, 431–444 doi:10.1017/S1751731118001945 https://pdf.sciencedirectassets.com/778414/
- Rearing pigs with intact tails - experiences and practical solutions in Sweden. Wallgren, T., Lundeheim, N., Wallenbeck, A, Westin, R. and Gunnarsson. 2019. Animals 2019, 9, 812, doi:10.3390/ani9100812 https://www.mdpi.com/2076-2615/9/10/812/pdf (Länkar till en extern sida)
-** Evaluation of the Veranda Breeder system for breeding birds of layer strains.** Gunnarsson, S. 2018. Animal Environment and health, SLU Skara. Report 50, 44 pp https://pub.epsilon.slu.se/16037/ (Länkar till en extern sida)
- Health and welfare in organic livestock production systems - A systematic mapping of current knowledge. Presto Åkerfeldt, M., Gunnarsson, S., Bernes, G. and I. Blanco-Penedo. 2020. Organic Agriculture, pp1-28 https://doi.org/10.1007/s13165-020-00334-y (Länkar till en extern sida)
Övrigt
KRAVs regler (https://www.krav.se/regler/)
Hemsida med fakta om djurstallar och ventilation STALLFAKTA.SE – Fakta och experttips om stallar och byggande
Gård & Djurhälsans kunskapsbank om djurhälsa och skötsel på olika djurslag https://www.gardochdjurhalsan.se/kunskapsbank/
Film om goda mjölkningsrutiner www.vxa.se/fakta/styrning-och-rutiner/mer-om-mjolk/film-mjolka-ratt/
## **II. Näringslära**
Obligatorisk läsning
- Näringslära och fodervetenskap – Idisslare och enkelmagade djur. Jan Erik Lindberg och Rolf Spörndly. 2024. Kompendiet finns på Canvas.
Fördjupningslitteratur
-** Animal Nutrition.** McDonald m.fl. Flera upplagor finns.
III. Författningskunskap, djurskydd och djurvälfärd
Obligatorisk läsning
Dessa delar av kursen har ingen obligatorisk litteratur.
Vi kommer bl.a. att använda oss av de gällande författningarna som återfinns i den Veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets hemsida: https://jordbruksverket.se/djur/personal-inom-djurens-halso--och-sjukvard/veterinara-forfattningshandboken
Vi kommer även komma in på EU:s rättssystem och lagstiftningsprocesser: https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/law_sv
Kompletterande kursmaterial kommer att delas ut i samband med föreläsningar och övningar.
Fördjupningslitteratur
- Djurens juridik. Diesen, E. 2016. Wolters Kluwer, ISBN: 978-91-39-01535-2.
**- Animal Welfare. **Appleby, M.C., and others (eds). 2018 (3rd ed). CABI Publishing, ISBN-13: 9781786390202; especially the chapter: Understanding Animal Welfare. Keeling, L.J., and others.
**- Routledge Handbook of Animal Welfare. **Knight, A., and others (eds). 2022. Routledge, Ebook-ISBN: 9781003182351 (nedladdningsbar). https://www.taylorfrancis.com/books/oa-edit/10.4324/9781003182351/routledge-handbook-animal-welfare-andrew-knight-clive-phillips-paula-sparks?_gl=1*1gmc83f*_ga*NDg2OTM4MzM3LjE2OTA4OTI1MjQ.*_ga_0HYE8YG0M6*MTY5MzU2MTY3MC4zLjAuMTY5MzU2MTY3Mi4wLjAuMA
- Animal Welfare in Veterinary Practice. Yeates, J. 2013. Wiley-Blackwell, ISBN: 978-1-444-33487-6.
Övrigt
Information om djurvälfärds- och djurskyddsarbete i Sverige och Europa, inkl. länkar och litteraturanvisningar, återfinns på Nationellt center för djurvälfärds (SCAW:s) hemsida: https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellt-centrum-for-djurvalfard
SLU:s Vetenskapliga råd för djurskydd utvärderar och sammanställer vetenskaplig forskning i yttranden och rapporter: https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellt-centrum-for-djurvalfard/slus-vetenskapliga-rad-for-djurskydd/
**IV. Djuretik **
Obligatorisk läsning
- The Routledge Handbook of Animal Ethics. Fischer, B.** 2020 .** Routhledge, ISBN: 9781138095069. Sid. 1-17 (kopia som pdf i Canvas)
- Inledning till etiken. Collste, G. 1996. Studentlitteratur, ISBN: 91-44-00055-3. Sid 27-40 (kopia som pdf i Canvas).
Fördjupningslitteratur
- Miljöetik: Från problem till lösning. Torpman, O. 2017. Studentlitteratur, ISBN: 9789144107738. Kapitel 2-4 + 7 om etikens grundelement och normativa etiska teorier.
- Ethics in Animal Use. Sandøe, P. and Christiansen, S.B. 2008. Blackwell publishing, ISBN: 140515120X.
Övrigt
Se även Stanford Encyclopedia of Ethics, SEP, på sökorden:
- The Moral Status of Animals https://plato.stanford.edu/entries/moral-animal/ vilket ger en överblick över djuretikens grundläggande frågor. Men, blir lättare förstå med kunskap om de normativa etiska teorierna:
- Deontological https://plato.stanford.edu/entries/ethics-deontological/
- Consequentialism https://plato.stanford.edu/entries/consequentialism/
- Virtue ethics https://plato.stanford.edu/entries/ethics-virtue/
- Feminist ethics https://plato.stanford.edu/entries/feminism-ethics/