Kontaktinformation
Studentrekryteringen, study@slu.se
Christoffer Robin kommer från Mörarp, strax utanför Helsingborg i Skåne. Innan han började plugga livsmedelsvetenskap i Uppsala jobbade han som kock. Hans intresse för mat har alltid varit starkt, och det var just viljan att fördjupa sig inom livsmedel som lockade honom till universitetet. På gymnasiet gick han restauranglinjen, men för att bli behörig till livsmedelsprogrammet läste han SLU:s naturvetenskapliga bastermin. Basterminen gav honom en garanterad plats på både livsmedelsagronomprogrammet och mark/växtprogrammet.
Hur var det att gå från arbetslivet tillbaka till skolbänken?
I början kändes det ganska ovant att sitta vid skolbänken igen och behöva ta till sig akademisk litteratur på hög nivå. Det tog ett tag innan jag kom in i studietekniken och hittade mitt flow. Det blev roligare när de praktiska inslagen, som labbar, började komma in i utbildningen. Jag tycker att kombinationen av teori och praktik är en viktig del av lärandet.
Hur ser fördelningen ut mellan det teoretiska och praktiska i utbildningen?
Majoriteten av utbildningen är såklart teoretisk, men de flesta kurserna har ändå haft någon form av labbmoment, vilket ger en bra mix av teori och praktik. Labbmomenten brukar vara intensiva och väldigt lärorika.
Hur märks det att utbildningen är naturvetenskaplig, förutom genom labbarna?
Ämnen som mikrobiologi, livsmedelskemi och analytisk kemi har en tydlig naturvetenskaplig prägel. Dessutom tränas vi i vetenskapligt tänkande genom att kritiskt granska litteratur, analysera data och sammanställa resultaten i olika typer av rapporter.
Finns det någon kurs eller ämne som du tycker är extra intressant?
Mikrobiologi kopplar jag direkt till mitt öl-intresse, som jag har haft sedan jag gick restauranglinjen på gymnasiet. Genom öl och bryggning får man in mycket livsmedelsvetenskap, som hur råvarubehandling och kvalitet påverkar slutprodukten, hur mikroorganismer styr fermenteringen, och hur smakämnen utvecklas på kemisk nivå.
Du är Näringslivsansvarig på Ultuna studentkår. Skulle du kunna berätta mer om kåren och ditt engagemang där?
Kårens verksamhet är uppbyggd kring tre områden: utbildningsbevakning, studiesociala frågor och näringslivs- och omvärldsfrågor. Detta speglar också bredden av kårens aktiviteter. Du kan engagera dig i utskott som hanterar större frågor, som utbildning och studenträttigheter, eller vara med i mer lättsamma utskott som Spexet eller delta i sittningar (fester) – bara för att ha kul.
Kåren är en fantastisk gemenskap där du får chansen att lära känna nya människor, så jag rekommenderar att du går med tidigt. Genom att själv ha varit aktiv i olika utskott och evenemang har jag fått många vänner, även från andra program. Kårens huvudbyggnad ligger centralt på campus Ultuna och alla är välkomna dit.
Som Näringslivsansvarig är mitt jobb att skapa möten mellan studenter och näringslivet. Det är viktigt att vi får möjligheten att träffa potentiella arbetsgivare. Karriärmöjligheterna för SLU-studenter är riktigt bra, eftersom vi har ett gott rykte på arbetsmarknaden.
Jag ansvarar också för att arrangera näringslivsaktiviteter, som Näringslivsdagen i november. Det är en mässa där företag från relevanta branscher och den gröna näringen kommer till SLU för att träffa och rekrytera studenter.
Vad ska du göra på ditt sommarjobb?
Jag ska jobba som laborant på Viking malt i Halmstad, där de fokuserar på pilsnermalt och whiskymalt. Jag kommer att göra olika analyser, som kvalitetskontroller, grobarhetstester och mäta enzymaktivitet – egentligen allt för att säkerställa att slutprodukten håller toppklass. Analyserna görs både för mindre och större bryggerier, som Spendrups och Åbro, och för några whiskydestillerier i Skottland. Det ska bli riktigt spännande och lärorikt att jobba där i sommar!
Studentrekryteringen, study@slu.se