Sveriges lantbruksuniversitet

Sport- och sällskapsdjur

Rådgivare eller produktutvecklare?

Vill du arbeta professionellt med sport- och sällskapsdjur? Det här är programmet för dig som vill arbeta med exempelvis hund- och hästsport och som vill ha möjlighet att själv välja inriktning på din utbildning. OBS! Ingen antagning HT20.
PROGRAMINFORMATION

Observera att ingen antagning sker höstterminen 2020.

Vill du arbeta professionellt med sport- och sällskapsdjur? Kanske som egen företagare eller i ett av de många företag eller organisationer som arbetar med djur? Det växande intresset i kombination med ständigt ny forskning gör det till en framtidsbransch.

Den här utbildningen, med husdjursvetenskap som vetenskaplig grund, ger dig goda kunskaper om våra vanligaste sport- och sällskapsdjur som till exempel häst, hund och katt. Programmet ger dig kunskaper om hur djur fungerar och deras behov, djurens roll i samhället samt en insyn i eget företagande inom sport-och sällskapsdjurssektorn. 

En växande bransch

Branschen runt våra sport- och sällskapsdjur karaktäriseras av en stor mängd små- och medelstora företag. Men även länsstyrelser, olika djurorganisationer och foderföretag är potentiella arbetsgivare. 

FN:s globala mål i utbildningen

SLU:s utbildningar skapar kunskap som bidrar till att nå målen för hållbar utveckling, både inom Sverige och internationellt.

FAKTA & BEHÖRIGHET

Observera att ingen antagning sker höstterminen 2020.

Språk: Svenska
Antal platser: 0
Sista anmälan: 2020-04-15
Urval: Betyg och högskoleprov.
Examen: Utbildningen leder till en kandidatexamen i husdjursvetenskap (Degree of Bachelor of science with a major in Animal Science)
Behörighet:
För att bli antagen till sport- och sällskapsdjur - kandidatprogram krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet enligt områdesbehörighet A11:
• Biologi 2
• Fysik 1a eller Fysik 1b1+1b2
• Kemi 2
• Matematik 4

Betygskrav: I ovanstående kurser krävs lägst betyget Godkänd.

Det finns meritkurser enligt respektive områdesbehörighet.

Kraven på särskild behörighet, enligt ovan, kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.

För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i kursplanen för varje enskild kurs.
SCHEMA & KURSER

Första året

Under det första året studerar du samspelet mellan oss människor och djur, djurs evolution och domesticering, djurens anatomi, matematik och statistik för att förstå hur man kan mäta vetenskapliga studier. Du studerar också djurens beteende (etologi) samt grunderna inom zoobiologi. Du läser även en kurs i ekonomi och företagande.

Andra året

Under det andra året studerar du biokemi och cellbiologi, djurs fysiologi, nutrition, avel och lagstiftningen om djurskydd.

Tredje året

Under tredje året läser du fördjupande djurslagskurser om häst, hund, katt, små sällskapsdjur och försöksdjursvetenskap samt ytterligare en kurs i företagande. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som ger dig en kandidatexamen i husdjursvetenskap.

Undervisning och praktik

Programmets undervisning sker genom grupparbeten, föreläsningar, laborationer, seminarier, studiebesök och projektarbeten. Vid SLU finns praktikkurser inom vilka du kan tillägna dig värdefull yrkesrelevant erfarenhet.  

KARRIÄR

Vad kan jag bli?

Branschen runt våra sport- och sällskapsdjur karaktäriseras av en stor mängd små- och medelstora företag. Men även länsstyrelser, olika djurorganisationer och foderföretag är potentiella arbetsgivare. Här är några exempel på vad du kan jobba med efter utbildningen:

  • rådgivning
  • produktutveckling
  • tävlingsverksamhet
  • avelsplanering
  • utbildning
  • djurskydd
  • journalistik/kommunikation
Stadsbild av Uppsala under sommaren

Uppsala

Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter. 

Relaterade sidor:

Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation och vad du kan jobba med efter examen.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15


Sidansvarig: study@slu.se
Loading…