Elin - Årets alumn 2018

Senast ändrad: 10 oktober 2019

Kvinna, jägmästare, grundare av #slutavverkat och Årets alumn 2018, det är jag det, Elin Olofsson. Att få utmärkelsen Årets alumn på SLU är fantastiskt! Utmärkelsen uppmärksammar det arbete jag och alla andra bakom #slutavverkat kämpat hårt för att lyckas med – att förändra en norm inom skogsbranschen.

Jag växte upp i ett mindre samhälle i mitten av Sverige. Min familj ägde ingen skog och att arbeta med skog var ingenting som någon av oss tidigare hade gjort. Men precis som för många andra utbildningar är det ofta tradition och kontakter som styr ens utbildningsval, likaså på jägmästarprogrammet. Första året var det inte alls säkert att jag skulle fullfölja utbildningen. När det pratades jakt, kubikmeter och virkesköp på rasterna undrade jag om det verkligen var där jag hörde hemma. För mig blev det istället en styrka att jag inte hade den traditionella skogsbakgrunden. I branschen behövs det personer med olika bakgrund för att driva näringen framåt på ett bra och givande sätt. Skogssektorn är en bransch som har en avgörande roll för att tackla klimatkrisen, vilket är en av många anledningar till att alla möjliga kompetenser behövs, kompetenser som tillsammans ser till helheten i näringen. 

Så hände något hösten 2017. Det är en tid många kommer minnas som en vändpunkt i arbetet för allas lika värde. Metoo-rörelsen drog igång med full kraft i världen. Det startades en rad olika följdkampanjer inom näringslivet här i Sverige, men från skogsbranschen var det tyst.

Märkligt tyckte vi som både jobbade inom skogsnäringen och hade studerat skog på universitetet. Branschen är mansdominerad och kan genomsyras av långa traditioner som ibland går stick i stäv med dagens jämställdhetsarbete. Men det kanske inte fanns några problem, inga hade ju klagat, eller hur? Kanske var det just det som var en del av problemet. Tillsammans var vi tre personer som då valde att dra igång #slutavverkat.

Vi öppnade ett anonymt Instagram-konto där alla berättelser som kom in postades. Det vi inte hade räknat med var att vårt upprop hade satt en boll i rullning. 16 studenter på jägmästarprogrammet hade, efter att vårt upprop blivit officiellt, börjat prata med varandra och undrade varför frågorna kring jämställdhet och allas lika värde sällan hade tagits upp på utbildningen. Lika lite verkade branschen arbeta med frågorna. De bestämde sig för att skriva ett öppet brev till både universitetet och näringen vilket ledde till att SLU idag arbetar aktivt med jämställdhetsarbetet på sina utbildningar.

Vårt mål med #slutavverkat handlar om att skapa en normförändring i skogssektorn. Det handlar om att öka utrymmet för kvinnor att våga och kunna ta plats, våga vara sig själva och bli accepterade för vilka de är på samma villkor som män. Att vi bakom #slutavverkat fått utmärkelsen Årets alumn visar på hur viktig frågan är. Att en förändring är på gång och behövs, viljan att förändra finns och att vi tillsammans är starka nog för att lyckas. Skogsbranschen står idag på tröskeln till en stor förändring i frågorna kring jämställdhet och lika villkor, vilket känns fantastiskt bra!

Relaterade sidor:


Kontaktinformation