Hoppa till huvudinnehåll

Svensk veterinärmedicin 250 år

Ja, må vi leva! Svensk veterinärmedicin och veterinärutbildningen firar 250 år under 2025. I två och ett halvt sekel har veterinärer utbildats för djuren, folkhälsan och ett hållbart liv. Välkommen att fira med oss!

Veterinärstudenter undersöker en hund.

World Veterinary Day 2025

Den 26 april var det World Veterinary Day 2025 med temat “Animal Health Takes a Team”. Temat lyfter ett centralt perspektiv i dagens djurhälsoarbete: att god djurhälsa kräver samarbete över professionsgränser.

Vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har vi en särskilt stark tradition och förutsättning att möta just detta. Här utbildas inte bara veterinärer, utan även djursjukskötare, husdjursagronomer, lantmästare och hippologer – alla med viktiga roller i att förstå, bevara och främja djurens hälsa i olika miljöer och sammanhang. 

I vårt dagliga arbete inom utbildning, forskning och klinisk verksamhet vid Universitetsdjursjukhuset (UDS) och inom det svenska lantbruket, ser vi hur teamarbete mellan yrkesgrupper är avgörande – från förebyggande insatser och foderstrategier till avancerad vård av akut sjuka eller skadade djur.

Kommande evenemang

Ny metod för att upptäcka hälta

Metod som kan revolutionera hästvården – en mobilkamera och AI är allt som behövs! Se filmen "Fatta forskningen" med Marie Rhodin, där hon berättar om en ny metod som hon och hennes forskargrupp har utvecklat.

Global satsning för minskade metanutsläpp från kor

SLU deltar i världens största satsning på att minska metanutsläpp från kor genom selektiv avel. Läs mer om Gigacow!

Kor på grönbete.

Ladda ner vår symbol

Du kan vara med och fira 250-års jubileet med oss genom att ladda ner vår symbol och använda i din marknadsföring.

Följ oss på Facebook!
Följ UDS på Facebook!
Vad gör en distriktsveterinär? Möt Anna, Ellen... i 30 stories

Framtidens veterinärmedicin

Vi bedriver en mängd intressant och förstklassig forskning samt undervisning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Här kan du ta del av några av de aktuella forskningsprojekten.

En kvinnlig veterinär undervisar veterinärstudenter. Foto.

Forskningsresultat från SLU:s Kunskapsbank

Vid SLU pågår massor av spännande och högkvalitativ forskning och undervisning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Här kan du se ett axplock av våra forskningsresultat.

En manlig veterinär undersöker en hund som ligger på ett undersökningsbord. Foto.

Satsning på djurskydd i kris och krig

Ett av Europas första katastrofmedicinska centrum för djur ska utvecklas i Sverige. Det ska fokusera på att trygga produktionen av animaliska livsmedel men även arbeta för att ta hand om tjänstedjur och sällskapsdjur i kris eller krig.

Grisar i en ladugård.

AI hjälper veterinärer att tolka hästars kroppsspråk

Forskare använder AI för att minska kommunikationsklyftan mellan häst och människa. Genom 3D-rörelseanalys och maskininlärning utvecklar de verktyg för att upptäcka fysiska och beteendemässiga problem.

Två kvinnor står intill en häst som står i en box.

Människan och hennes djur – jämförelser av hälsa och ohälsa

Professor Bodil Ström Holst berättar om hur vi drabbas av liknande sjukdomar och hur vi människor påverkas när våra djur blir sjuka. Se föreläsningen på SLU Play!

En kvinna sitter på huk intill sin hund.

Hur skulle en framtid utan effektiv antibiotika se ut?

Antibiotikaresistens är ett globalt hot mot människor och djurs hälsa. Professor Susanna Sternberg Lewerin berättar mer om detta allvarliga problem inom både human- och veterinärmedicinen. Se föreläsningen på SLU Play!

En kvinna står och föreläser för publik i en studio.

Hästforskning i världsklass

Vår forskning fokuserar på att skapa kunskap och teknologi för att upptäcka och motverka hälta och smärta hos djur. Se filmen om den senaste hästforskningen vid SLU - rörelsemekanik och AI, där en av våra främsta ryttare, Peder Fredricson, berättar om vad forskningen bidrar med i hans arbete.

Våra forskningsområden

Forskningen rör många djurslag och spänner över flera områden. Här kan du läsa om våra forskare, pågående projekt samt forskningsresultat.

Höns på dåvarande Ekhaga försöksgård vid SLU i Uppsala. Foto.

Hilma af Klints veterinära illustrationer

Det här historien om hur det kom sig att Hilma af Klint tecknade närmare 200 veterinära illustrationer till boken "Hästens operativa, speciella Kirurgi" - en samling originalbilder som idag finns bevarade på Veterinärmuseet i Skara.

Veterinärmedicinens rötter

År 1775 grundade linnélärjungen Peter Hernqvist veterinärutbildningen. Sedan 1975 är utbildningen en del av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Läs mer om hur allt en gång började..

Vi firar tillsammans!

Under jubileumsåret samarbetar vi med olika partners och intressenter för att stärka veterinärmedicinen. Tillsammans vill vi främja veterinärmedicinska forskningsinsatser och öka medvetenheten om dess roll i samhället.

En grupp människor står och samtalar vid en utställning. Foto.

Prenumerera på forskningsnyheter

Är du intresserad av forskningsnyheter som rör lantbrukets djur såväl som sport- och sällskapsdjur? Prenumerara på vårt nyhetsbrev "Forskningsnytt djur"!

En hundvalp av rasen Labrador Retriever.

Nytt prestigefullt pris

Stora forskningspriset i veterinärmedicin delas ut årligen för särskilt framstående insatser inom veterinärmedicinsk forskning, och som har bidragit till att förbättra välfärden för sällskapsdjur, hästar eller boskap i Norden.

Bidra till en hållbar framtid

Dagens veterinärmedicin erbjuder kvalificerad djursjukvård som räddar liv. För att förbättra djurens och människors hälsa i hållbara ekosystem behövs mer forskning. Vi välkomnar ditt stöd!

En man och en kvinna står på huk med två hundar mellan sig. Foto.
Publicerad: 25 april 2025 - Sidansvarig: svm250@slu.se

Välkommen att kontakta oss!

Har du frågor om jubileet eller tips på spännande forskning eller andra aktiviteter som händer under året? Välkommen att kontakta oss, så firar vi tillsammans!

svm250@slu.se

Du kan bidra till en hållbar framtid!
Din gåva, oavsett storlek, gör skillnad för forskning och utbildning för framtiden! Läs mer här.

Stora forskningspriset i veterinärmedicin 

2025 års nomineringsperiod är avslutad! 2026 år nomineringsperiod öppnar i december 2025. Mer information om det stora forskningspriset i veterinärmedicin.

Loading…