SLU-nyhet

84 miljoner till SBDI

Publicerad: 24 oktober 2019

Vetenskapsrådet tillsammans med medfinansiärer har beviljat 84 miljoner kronor för perioden 2021-2024 till utvecklandet och byggandet av forskningsinfrastrukturen Svensk Biodiversitetsdatainfrastruktur (SBDI).

Svenska LifeWatch och Biodiversity Atlas Sweden kan nu fortsätta arbetet med att bilda den gemensamma biodiversitetsinfrastrukturen Svensk Biodiversitetsdatainfrastruktur, en e-infrastruktur som utvecklas i nära samarbete med Living Atlases community och Global Biodiversity Information Facility.

– Vi är mycket glada över det fortsatta förtroendet från Vetenskapsrådet, säger Fredrik Ronquist på Naturhistoriska riksmuseet, som kommer bli huvudman för SBDI.

Infrastrukturen kommer att tillgängliggöra biodiversitetsdata, tillhandahålla kraftfulla analys- och visualiseringsverktyg, och därigenom erbjuda nya möjligheter för innovativ och interdisciplinär forskning kring biodiversitet och ekosystem.

Svenska LifeWatch och Biodiversity Atlas Sweden är de två viktigaste e-infrastrukturerna i Sverige för att främja biodiversitets- och ekosystemforskning i det framväxande landskapet av biodiversitetsinformationssystem. De uppgår 2021 i SBDI-konsortiet, som omfattar 11 universitet och myndigheter i Sverige.


Kontaktinformation

Holger Dettki, föreståndare och systemansvarig Svenska LifeWatch
SLU Artdatabanken
holger.dettki@slu.se, tel. 073-048 7872

Sidansvarig: ulrika.sehlberg.samuelsson@slu.se