Hoppa till huvudinnehåll

Forskning

70 procent av SLU:s omsättning går till forskning och forskarutbildning. Vi placerar oss högt i internationella rankningar inom flera områden. Vår omfattande forskningsinfrastruktur är öppen även för andra lärosäten. 

Lyssna på öppna föreläsningar med våra nya professorer

Den 8-9 maj möter du våra nya professorer och får en inblick i vad de forskar om: från bakterier och beteende hos djuren till kolflöden och klimatpåverkan i naturen. Delta på plats i Studio Ultuna eller online!

Gröna illustrationer av planta, katt, stad, äpple, människor, höna, dna, hund, skog, drönare, växtcell mm. på grön botten.

SR Klotet om extremväder och svenskt lantbruk

Klimatförändringarna kan ge oss en varmare och längre odlingssäsong. Men även mer extremt väder. Mer regn som faller vid fel tidpunkt, med torka och översvämningar som följd. I det här avsnittet av SR-programmet Klotet medverkar SLU-forskarna Göran Bergkvist och Elin Röös.

Vårkollen visar vårtecken i hela landet

Vårkollen 2025 visar att det finns utslagna vårblommor i hela landet, utom allra längst i nordväst, där snön dröjer sig kvar. Blomning och lövsprickning har skett längre norrut än vad de tidigare Vårkollarna visat, beroende på att snögränsen ligger extremt högt upp i landet i år.

Kan mobilen se vilket ben hästen har ont i?

I det femte avsnittet av Fatta forskningen berättar SLU-forskaren Marie Rhodin om en ny AI-baserad metod för att upptäcka hälta hos hästar – med hjälp av mobilkamera! Tekniken gör det möjligt att diagnosticera tidigare, säkrare och utan dyr utrustning. Se filmen här.

Forskningsnyheter

Forskning  till nytta för samhället

Framtidsplattformarna samverkar med olika intressenter i samhället och forskning med genusanknytning bedrivs på flera håll. Vår forskning och utbildning bidrar till samhällsutvecklingen - för en hållbar värld.

Svensk veterinärmedicin 250 år

Hipp hipp hurra! Svensk veterinärmedicin och veterinärutbildningen firar 250 år under 2025. I två och ett halvt sekel har veterinärer utbildats för djuren, folkhälsan och ett hållbart liv. Välkommen att fira med oss!

Vad gör SLU för klimatet?

Vi tar fram kunskap, beslutsunderlag och fakta om klimatlösningar. Vi klimatrustar våra studenter, som också hjälper oss att vässa vårt eget klimatarbete. Se några exempel här.

SLU jobbar med klimatet 52 veckor om året. Illustration: Michael Kvick, SLU

An Eye for Science

Här bjuder vi på några konkreta exempel på hur SLU tar sig an livsviktiga frågor som berör oss alla.

SITES

SLU är värd för SITES (Swedish Infrastructure for Ecosystem Science) som är en nationell infrastruktur för terrester och limnologisk fältforskning, öppen för alla forskare.

 Olika djur, växter och ekosystem. Texten "SITES".Illustration.

Sveriges nya forskningsfartyg Svea undersöker haven

Forskningsfartyget Svea är nu färdigbyggt och levererat till SLU, en resurs för marin forskning och miljöövervakning.

Fartyget Svea. Foto: Armonvarvet

Välj bland dina intresseområden!

SLU forskar och utbildar om mat, rent vatten, material och energi, liksom om sällskapsdjur, hälsa och hållbara städer.

Publicerad: 05 maj 2025 - Sidansvarig: forskning@slu.se
Loading…