SLU Future Food

SLU Future Food är en plattform som stimulerar och utvecklar tvärdisciplinär forskning och samverkan för ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara livsmedelssystem.

Sprutor med läkemedel hos en veterinär, foto: SLU
Poddavsnitt

Den svenska veterinärmedicinens betydelse för animalieproduktionen

Från boskapspest till antibiotikaresistens – veterinärer spelar en nyckelroll för djurens hälsa, vår mat och beredskapen i kris. I avsnitt 40 av podden Feeding your mind hör du om hot, framsteg och hur vi skyddar både djur och människor i en osäker framtid.

Grönsaksdisk i matvaruaffär. Foto.
Nyhet

Så kan styrmedel påverka människors matvanor

För att nå flera politiska miljömål behöver matvanorna förändras. Styrmedel kan användas för att driva utvecklingen, men hur väl fungerar de? En ny studie har tittat på det.

Sverige 30 år i EU

I år är det 30 år sedan Sverige gick med i EU. Vad har det betytt för svenskt lantbruk, fiske och matkultur? I en rad olika artiklar från våra forskare belyser vi olika aspekter av hur EU-medlemskapet har påverkat och omformat det svenska livsmedelssystemet.
Svartvita kor på grönt gräs. Foto: Lisa Ekman.
Policy brief

Små robusta mjölkgårdar är lösningen på många problem

En ny policy brief från SLU Future Food föreslår åtgärder som kan ge små mjölkgårdar förutsättningar att överleva och bidra till en robust livsmedelsproduktion i hela Sverige.

Temasida

Torka och översvämningar utmanar vår matproduktion

Vad händer om sommaren blir ovanligt torr, om grundvattennivåerna är för låga eller om skördarna utmanas av regn och översvämningar? Jordbruket behöver klara att möta utmaningar med både för mycket och för lite vatten. Läs mer på vår temasida om klimatanpassning och extremväder.

Samverkan, stöd och samarbete

SLU Future Food arbetar för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem genom att stimulera tvärvetenskapliga och tvärsektoriella samarbeten, kommunicera vetenskapligt underbyggd kunskap och identifiera nyckelfrågor.

Nyheter från SLU om framtidens mat

  • 2025-09-03

    Mjölkveckan samlar branschen igen

    Årets Mjölkvecka går av stapeln första veckan i december med konferensdag i Uppsala den 3 december. Ny projektledare för i år är Mårten Hetta.
  • 2025-09-02

    Växter kan göra ost – ny metod ger hållbart enzym för mejeriproduktion

    Ett forskarteam från SLU, Linnéuniversitetet och Örebro universitet har framgångsrikt producerat ett traditionellt osttillverkningsenzym i växter. Resultaten öppnar nya möjligheter för en mer hållbar mejeriproduktion.
  • 2025-09-01

    Svensk-japanskt samarbete för hållbar mat

    Den 25 augusti besökte en japansk delegation av företag och startups Malmö med målet att skapa nya samarbeten mellan Sverige och Japan.
  • 2025-08-20

    Styrmedel kan påverka människors matvanor – men rätt åtgärder krävs

    För att nå flera politiska miljömål behöver matvanorna förändras. Olika typer av styrmedel kan användas för att driva utvecklingen, men hur väl fungerar de? En ny SLU-ledd studie visar att flera åtgärder gör nytta, men det verkar vara lättare att minska matsvinnet än att förändra vad människor äter.
  • 2025-08-11

    Delta i och bidra till Nationella växtskyddskonferensen 2025

    Möt forskare, rådgivare, odlare och beslutsfattare på Nationella växtskyddskonferensen 2025 – årets mötesplats för hållbara lösningar inom skog, trädgård och lantbruk. Skicka in ditt konferensbidrag senast 15 augusti och anmäl dig före 6 september för rabatterad avgift.

Kommande evenemang

Följ oss på LinkedIn

Följ oss på LinkedIn och diskutera aktuella frågor kring framtidens mat och ett hållbart livsmedelssystem.

Lyssna på vår podd

Med podden Feeding Your Mind kan du öka din kunskap om hållbar mat. På menyn står ljud och smaker från framtiden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet Food for Thought så får du information om aktuell forskning, seminarier, nya publikationer och andra händelser inom SLU Future Food.