Institutionen för skogens ekologi och skötsel

Vi forskar på skogliga ekosystem; Från atmosfären till långt ner under marken. Från det stora landskapsperspektivet, till de små kemiska processerna. På institutionen för skogens ekologi och skötsel bygger vi kunskap om hur skogen påverkas i ett förändrat klimat och hur den bäst kan förvaltas i framtiden.

Vårt uppdrag

Vårt uppdrag är att verka för ökad förståelse av skogliga ekosystem och de processer som driver dessa, samt att utveckla principerna för hur skogsekosystem bäst kan förvaltas.

Om oss

Aktuellt

Nyheter

  • Nya siffror på biologisk kvävefixering i naturen: Klimatmodeller kan behöva justeras

    Enligt en ny studie tycks den biologisk kvävefixeringen i världens skogar, prärier och andra naturtyper vara lägre än tidigare uppskattningar. Detta kan innebära att dagens klimatmodeller behöver justeras, eftersom växter behöver kväve för att avlägsna koldioxid från atmosfären.
  • Undvik onödig närkontakt med djur på resan – så minskar du risken för smitta

    Att resa innebär ofta nya upplevelser – och ibland även närkontakt med djur. Men det är bra att känna till att vissa aktiviteter under resan kan öka risken att komma i kontakt med smittämnen som inte finns i Sverige, som till exempel rabies.
  • Fler antagna till SLU:s grundutbildningar

    Antalet antagna till SLU:s grundutbildningar har ökat med 14 procent i år. Ett ökat intresse för skogliga utbildningar syns tydligt, men även för exempelvis lantmästar- och landskapsingenjörsutbildningarna. Dessutom fortsätter djurutbildningarna att locka många sökande.
  • Högre halter av metylkvicksilver efter återvätning

    Ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet visar att halterna av det skadliga ämnet metylkvicksilver ökade i myrar som blivit restaurerade, jämfört med de naturliga myrar som forskarna haft som referens.
  • Molekylära markörer ska identifiera skadlig rostsvamp

    Forskare har tagit fram nya metoder som ska göra det enklare, snabbare och mer exakt att avgöra vilken form av törskate som drabbat ett träd. Något som är viktigt för att kunna välja rätt skötselmetod, minska spridning av skador och bidra till resistensförädling.

Kalendarium